Izvor:
15.12.2019 u 12:05
0

NASTAVLJEN SAMIT UN O KLIMI Svetski zvaničnici još uvek bez dogovora

Samit UN o klimatskim promenama u Madridu nastavljen je i danas pošto svetski zvaničnici u prethodna dva dana nisu uspeli da postignu dogovor.

Čileanska zvaničnica Karolina Šmit koja predsedava samitu pozvala je učesnike da pokažu fleksibilnost, dok pokušavaju da postignu kompromis o ključnim merama u borbi protiv klimatskih promena, prenose agencije.

Ona je rekla da sporazum samo što nije postignut, ali da ishod treba da bude ambiciozniji. Cilj je da se vlade do kraja 2020. obavežu na dodatna smanjenja emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Evropska unija i male ostrvske države posebno izložene klimatskim promenama žele da se učini više na tom planu.

Neki od najvećih zagađivača, uključujući SAD, Brazil i Indiju, kažu, međutim, da nema potrebe da menjaju postojeće planove.

– Od svih tražim fleksibilnost, snagu da se postigne ambiciozan rezultat, rekla je Karolina Šmit, čileanska ministarka ekologije. Ona je dodala da je to teško, ali da je moguće.

Lideri 196 zemalja koji su se okupili u Madridu, trebalo je da se dogovore o konačnom dokumentu, o tome kako finansirati siromašnije zemlje da ublaže štetu prouzrokovanu klimatskim promenama i pravilima na tržištu fosilnih goriva.

Na plenarnoj sednici u petak postalo je, međutim, jasno do koje su mere čelnici nesposobni da postignu sporazum, s obzirom na to da im se zahtevi znatno razlikuju.

Izvor:Tanjug


PROČITAJTE I OVO:

UŽIVO! POČINJE GRADNJA MORAVSKOG KORIDORA: Srbija dobija prvi digitalni auto-put! (FOTO, VIDEO)

SVEKRU DONIRALA DEO JETRE: Ceo region bruji o Almiri Mumić!

MERKEL ZOVE I RADNIKE IZ SRBIJE: Spremamo novi zakon za gasterbajtere, trebamo UČENE RADNIKE!

STUDENTSKE STIPENDIJE ZA 170 NAJBOLJIH AKADEMACA: Po 8.000 dinara mesečno, od oktobra ove do jula 2020!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter