Izvor:
15.10.2019 u 06:16
0

BARSELONU POTRESA PROTEST: Referendum o nezavisnosti je neizbežan!

Vođa katalonskih separatista Oriol Žunkeras, koji je dobio najdužu zatvorsku kaznu odlukom Vrhovnog suda Španije zbog svoje uloge u neuspešnom proglašenju nezavisnosti tog regiona, rekao je Rojtersu da je novi referendum o nezavisnosti neizbežan.

Bivši potpredsednik katalonske vlade je imejlom iz zatvora odgovorio na pitanja Rojtersa, navodeći da su zatvorske kazne, izrečene njemu i još osam osoba zbog pobune, samo učvrstile njihov pokret i učinile ga odlučnijim.

Žunkeras je osuđen na najdužu zatvorsku kaznu od 13 godina.

– Siguran da će ovaj sukob biti rešen glasačkim listićima… Uvereni smo da je neizbežno održavanje referenduma, ranije ili kasnije, jer je to jedini način da čujemo glas građana- napisao je iz zatvora, dodajući da ne žali što je organizovao referendum 2017. godine.

U svom prvom intervjuu posle izricanja kazne, Žunkeras je rekao da on i ostali osuđeni planiraju da podnesu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Katalonski lider je poručio da pokret za nezavisnost i posle izricanja kazne neće odustati, već da su njegove pristalice samo ojačale svoja ubeđenja.

tanjug.rs
Foto: Twitter/Eder Pozo Studio

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter