Izvor:
26.06.2019 u 07:13
0

SAD: Više od sto dece migranata vraćeno u prepuni prihvatni centar!

Više od 100 dece migranata vraćeno je u prihvatni centar Klint na granici Teksasa s Meksikom, samo dan nakon što su odatle premeštena zbog loših uslova, saopštile su američke pogranične službe.

Oko 250 dece izmešteno je iz prepunog centra nakon što su advokati, kojima je sud dozvolio pristup, saopštili da su ona “ozbiljno zapostavljena”, i navodi je broj migranata uhvaćenih na granici u maju dostigao najviši nivo od 2006. godine..

100 dece vraćeno u Klint nakon što su urađene izmene kako bi bila ublažena prepretrpanost tog objekta. List navodi da su deca tamo držana nedeljama.

Jedan od pravnika koji su posetili Klint rekao je da su deca bila zaključana u “strašnm ćeljama”. Prema njegovim rečima, toalet se nalaze na sredini prostorija u kojima deca jedu i spavaju.

“O deci niko ne brine. Ona se ni ne kupaju redovno”, rekao je profesor Voren Binford sa Unverziteta Viliamet u Oregonu, i dodao da je nekoliko stotina dece bilo smešteno u skladištu koje je podignuto u okviru centra.

“Chelije su pretrpane, među decom je izbila epidemija gripa, a zaražena su i vaškama. Deca su zaključana, izolovana i bez nadzora odraslih, veoma su bolesna i leže na prostirkama”, naveo je Binford.

Elora Mukherži, još jedan advokat, izjavila je za CBS njuz da su deca obučena u istu prljavu odeću u kojoj su i prešla granicu.

“To je ponižavajuće i nehumano i ne bi trebalo da se dešava u Americi”, istakla je ona.

Pogranične vlasti priznale su u saopštenju da prihvatni centar Klint ne odgovara nameni.

U saopštenju se dodaje da Služba za zaštitu carine i granice koristi ograničena sredstva kako bi obezbedila najbolju moguću negu onima koji su u našem pritvoru, posebno.

"Kao što je naše rukovodstvo više puta isticalo, naši centri za kratkoročno zadržavanje nisu namenjeni za ranjivu populaciju i hitno su nam potrebna dodatna humanitarna sredstva kako bismo se izborili sa ovom krizom”, navodi se u saopštenju.

Predstavnički domu Kongresa SAD usvojio je juče paket pomoći od četiri i po milijarde dolara za brigu o hiljadama migrantskih porodica i deci bez pratnje koji su zadržani nakon prelaska granice između SAD i Meksika.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/EllieMae411

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter