Izvor:
26.06.2019 u 07:09
0

KUŠNER: Ekonomski plan SAD za Bliski istok neophodan za mir!

Viši savetnik Bele kuće Džared Kušner izjavio je juče da prosperitet Palestinaca nije moguć bez pravičnog političkog rešenja, ali i da je sporazum o ekonomskom napretku neophodan uslov za izraelsko-palestinski mir.

Kušner je govorio na otvaranju konferencije u Bahreinu, kako bi prezentovao ekonomski deo arapsko-izraelsko mirovnog plana koje su pripremile SAD – razvojni projekat od 50 milijardi dolara objavljen ove nedelje koji su oštro kritikovali Palestinci i Arapi širom regiona.

Ono što smo razvili je najopsežniji ekonomski plan ikada stvoren, posebno za Palestince i region Bliskog istoka – rekao je Kušner na konferenciji, kojoj prisustvuje i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Možemo ovaj region da pretvorimo od žrtve prošlih sukoba u primer za trgovinu i napredak širom sveta – naveo je Kušner i poručio palestinskom narodu da, uprkos onome šta kažu oni koji su ga izneverili, predsednik Tramp i Amerika nisu odustali od njih.

Ova konferencija je za vas – rekao je Kušner.

On je kazao i da ekonomski rast i prosperitet Palestinaca nisu mogući bez trajnog i poštenog političkog rešenja za konflikt, "onog koje garantuje Izraelu bezbednost, a poštovanje dostojanstva za palestinski narod".

Međutim, danas nismo ovde zbog političkih pitanja, do njih ćemo doći kada bude bio pravi trenutak za to – naglasio je Kušner.

Nedostatak političkog rešenja, za koje je Vašington saopštio da će biti objavljeno kasnije, izazvao je negodovanje ne samo kod Palestinaca, već i u arapskim zemljama s kojima Izrael želi da normalizuje odnose.

Ni izraelska ni palestinska vlade nisu prisustvovale otvaranju konferencije u Manami, navodi agencija.

Palestinci su juče na Zapadnoj obali palili slike američkog predsednika Donalda Trampa i prošetali magarca oblepljenog slikama članova kraljevskih porodica iz Persijskog zaliva, u trenutku kada SAD na konferenciji u Bahreinu predstavljaju ekonomske aspekte svog dugo očekivanog mirovnog plana za Bliski istok.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter