Izvor:
21.01.2019 u 06:27
0

PROTESTI U ATINI: Predstavnici medija napadnuti na Trgu Sintagma!

Grčka državna televizija ERT saopštila je da su nepoznate osobe napale njenu ekipu i teško povredile snimatelja tokom protesta protiv Prespanskog sporazuma koji je održan na Trgu Sintagma.

Grčka policija je, u međuvremenu, saopštila da su za incidente na Trgu Sintagma odgovorni pripadnici krajnje desnice.

Članovi ekipe ERT nisu zastrašeni. Naprotiv, ovi incidenti su u njima stvorili još jaču želju da grčkim građanima pruže pouzdane i pluralističke informacije – navodi se u saopštenju grčke televizije, koja osuđuje nasilni napad na svoju ekipu, uz zaključak da je to direktan udar na demokratiju i slobodu medija.

Grčka agencija javlja i da je na protestnom skupu protiv Prespanskog sporazuma u Atini napadnut i povređen i fotoreporter Kostis Dadamis.

Njega je, napala grupa nepoznatih osoba nanevši mu povrede glave.

Dadamis, koji je prebačen u bolnicu, kaže da su mu prišle dve ili tri osobe i tražile da im da kameru.

Kada je to odbio, te osobe su počele, prema njegovim rečima, da ga šutiraju i udaraju, a zatim su mu ukrale opremu.

Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije u nedelju su izbili sukobi ispred grčkog parlamenta, pri čemu je povređeno 25 policajaca, a sedam osoba je uhapšeno.

Učesnici protesta su bakljama, "molotvljevim koktelima", kamenicama, farbom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem.

Istovremeno, oko 300 anarhista organizovalo je u Atini kontrademonstracije, a policija je podigla barijere kako bi sprečila sukobe.

Okupljanje anarhista proteklo je pretežno mirno, osim što su spalili automobil sa zvaničnim registarskim tablicama.

Kancelarija grčkog premijera Aleksisa Ciprasa oglasila se povodom sukoba na demonstracijama u grčkoj prestonici, optužujući za sukobe ekstremističke elemente i članove krajne desničarske Zlatne zore.

U međuvremenu, najveća grčka opoziciona stranka Nova demokratija optužila je vladu Aleksisa Ciprasa za današnje sukobe tokom demonstracija u Atini zbog Prespanskog sporazuma i zatražila ostavku ministara zaduženih za bezbednosne snage.

Demonstranti protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da ta bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter