Izvor:
13.11.2018 u 09:47
0

NAPETO NA BLISKOM ISTOKU: Cele noći u Gazi padale bombe!

Ujedinjene nacije, Evropska unija i Rusija pozvale su Palestince i Izraelce da okončaju naglu eskalaciju nasilja u poslednja 24 sata.

– Novi rat u Gazi bio bi neverovatna tragedija. Moramo ga izbeći po svaku cenu – rekao je generalni sekretar UN Atonio Gutereš novinarima u Parizu.

Specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces Nikolaj Mladenov je u međuvremenu zajedno sa Egiptom pokušavao da smiri situaciju, prenose izraelski mediji. Palestinski ekstremisti ispalili su danas preko 300 raketa i minobacačkih projektila na Izrael u znak odmazde za jučerašnji upad izraelskih snaga u pojas Gaze u kome je poginulo sedam pripadnika Hamasa i jedan izraelski potpukovnik.

Palestinski ekstremisti ispalili su danas preko 300 raketa i minobacačkih projektila na Izrael u znak odmazde za jučerašnji upad izraelskih snaga u pojas Gaze u kome je poginulo sedam pripadnika Hamasa i jedan izraelski potpukovnik.

Izrael je odgovorio napadima na desetine ciljeva Hamasa, koji vlada Gazom i manje organizacije Islamski džihad. U izraelskom udaru iz vazduha pogođena je danas televizija Hamasa Al-Aksa, u pojasu Gaze. Potom se stanica isključila, a samo nekoliko minuta ranije prestalo je emitovanje programa i prikazivan je samo njen logo nakon što je zgradu pogodila raketa upozorenja.

Ubrzo potom ođeknule su tri glasne eksplozije i ekran je potamneo. Očevici su rekli da je u udaru uništena čitava zgrada i da su eksplozije osvetlile nebo.

Zaposleni su se evakuisali posle upozorenja, ali je ostalo nejasno da li ima žrtava. Neimenovani diplomatski izvori izjavili su za izraelske medije da će se situacija jako pogoršati ako obe strane ne pokažu “ maksimum uzdržanosti“. Ambasador EU u Izraelu Emanula Žafro ocenio je kao neprihvatljive napade na civile, dodavši da “svi moraju da odstupe od ivice ponora“. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova se složilo da je situacija opasna jer može dovesti do velike vojne operacije i humanitarnog kolapsa u Gazi.

– Moskva gleda s dubokom zabrinutošću na tu opasnu eskalaciju – navelo je rusko Ministrastvo, dodavši da smatra Izrael odgovornim za najnoviju eskalaciju, napominjući da ga je isprovocirala izraelska vojna operacija u Gazi u nedelju uveče.

Visoki savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Džejson Grinblat, ocenio je međutim da islamski ekstremistički Hamas primorava Izrael na vojnu akciju u Gazi ispaljivanjem projektila. Grinblat koji predvodi napore da se obnove mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca, u zastoju još od 2014. godine, objavio je na Tviteru da se svet“ umorio od nasilja Hamasa i nasilja drugih loših aktera u Gazi“.

Izraelski lideri najavili su oštar odgovor na raketiranje iz Gaze.Večeras je bombardovana TV stanica Hamasa Al-Aksa u pojasu Gaze, javio je Asošiejted pres i potom je prestalo emitovanje programa.

– Teroristi u Gazi ponovo napadaju ratnim oruđem. Te raketne i napade minobacačkim projektilima na izraelske gradove moraju svi osuditi. Izrael je još jednom primoran na vojnu akciju da brani svoje građane. Mi stojimo uz Izrael dok se brani od tih napada – napisao je Griblat, dodavši da aktivisti Hamasa dokazuju da oni ne brinu stvarno za Palestince u Gazi, već im je jedini interes da ih iskoriste u političke svrhe i da “čak ni palestinski životi izgleda nisu važnu Hamasu“.

Trampova administracija je planirala još prošle godine da svoj mirovni plan, koji nije obelodanjen, usredsredi na revitalizaciju Gaze.

Grinblat je zajedno sa Džaredom Kušnerom, visokim Trampovim savetnikom i zetom, predvodio mirovne napore. Oni smatraju da se ne može postići sveobuhvatni mir ako se ne reši politička i humanitarna kriza u Gazi.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter