Izvor:
12.11.2018 u 07:30
0

SAD: Rekordan broj žena u Predstavničkom domu!

Na izborima koji su protekle sedmice održani u SAD rekordan broj žena ušao je u američke institucije vlasti.

Najmanje 120 kandidatkinja – kako demokrata tako i republikanki – pobedilo je u trci na izborima u utorak.

Kako se navodi, sve je počelo ženskim maršem 21. januara 2017. godine, jer su žene bile besne.

– Nemojte da nas ponižavate, jer ćemo se boriti – rekla je Merilin Star, učesnica Marša žena.

Neki kažu da su žene marširale pravo do Predstavničkog doma.

Rekordan broj žena, najmanje 96 njih, počeće svoj mandat u donjem domu Kongresa u januaru. Za 25 njih je to prvi put da su bile kandidati.

Među njima je Debi Mukarsel-Pauel sa Floride koja se predstavila glasačima na jedinstven način.

Šaris Dejvids je podelila sa Deb Haland iz Novog Meksika titulu prve žene iz zajednice američkih starosedelaca u Kongresu.

– Nisam imala uzor u Kongresu, neku drugu ženu iz zajednice starosedelaca koju sam mogla da pitam – kako se ovo radi, kakav savet možeš da mi daš – kaže Deb Haland, novoizabrana članica Predstavnickog doma.

Dona Šalejla sa Floride, bivša sekretarka za zdravstvo u Klintonovoj administraciji, bice najstarija nova članica Predstavničkog doma sa svojih 77 godina. A tu su i dve najmlade žene u istoriji – 29-godišnje Ebi Finkenauer iz Ajove i Aleksandria Okasio Kortez iz Njujorka.

"Ovo nije kampanja, nije izborni dan, ovo je pokret", kaže Okasio Kortez.

Taj pokret je u Kongres doveo i dve prve muslimanke.

To su Rašida Tlaib i Ilhan Omar iz Minesote. Republikanka Jang Kim iz Kalifornije na putu je da postane prva Amerikanka korejskog porekla u Predstavnickom domu.

A članica Predstavničkog doma Marša Blekburn postala je prva senatorka iz Tenesija.

Prethodni put kada su se žene masovno kandidovale na izborima bio je 1992. godine, koja se takode nazivala "godinom žena". Ali tada, samo 24 žene su izabrane u Predstavnički dom, a šest je ušlo u Senat. Analiticari ocekuju da ce se nedavni talas ženskih kandidata nastaviti.

"Sada kada su žene probale, shvatile da mogu, imaju ambicioznije ciljeve i žele da se bore za politicke prioritete i teme koje su njima važne", kaže Moli O"Rurk sa Americkog univerziteta, navodi se u tekstu Glasa Amerike.

Interparlamentarna unija je u oktobru rangirala SAD kao 104. zemlju na svetu po broju žena u nacionalnom parlamentu, ali je statistika od pre nekoliko dana postala povoljnija.

Izvor:Tanjug
Foto: Instagram/printscreen/ocasio2018

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter