Izvor:
12.10.2018 u 16:04
0

PUTIN: Prvi reaktor nove elektrane u pogonu 2019. godine!

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da će prvi reaktor beloruske nuklearne elektrane biti pušten u pogon krajem 2019. godine.

On je tokom Petog regionalnog foruma Rusije i Belorusije u Mogiljevu rekao da je izgradnja beloruske nuklearne elektrane do sada najveći zajednički projekat dve države i da će čitava elektrana sa radom početi 2020. godine. Putin se našalio da Rusija učestvuje u ovom projektu mimo svojih interesa.

– Činimo to na štetu sopstvenih interesa, umesto isporuke gasa, mi gradimo nuklearnu elektranu – izjavio je Putin.

Ruski lider istakao je da će puštanje čitave elektrane u pogon značajno unaprediti situaciju u vezi sa isporukom energije, stvoriti dodatne pogodnosti za izvoz i, generalno, imati pozitivan efekat na ekonomiju Belorusije.

Putin kaže da je projektom izgradnje elektrane predviđena i izgradnja centra za nuklearne tehnologije u Bjelorusiji, te da se u toj zemlji ne grade samo industrijski objekti, već čitava industrija. Prva nuklearna elektrana u Belorusiji gradi se u blizini grada Astravec u Grodnjenskoj oblasti, uz upotrebu ruskih tehnologija. Elektrana će imati dva reaktora ukupnog kapaciteta 2.400 megavata. Glavni izvođač radova je firma "Atomstroieksport", koja je deo ruske korporacije "Rosatom".

Izvor: Blic.rs
Foto: twitter/relombardo3

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter