Izvor:
20.11.2017 u 15:51
0

ŠEST DANA SU SLUŠALU BUKU KOJA JE DOLAZILA IZ DIMNJAKA: Pozvali su pomoć i spasili pticu! (VIDEO)

Malobrojna grupa koja se bavi promocijom prirodnih bogatstava i istraživanjem faune nedavno je dobila poziv od porodice Aleksić iz Banjaluke. Oni su posle šest dana neobične buke i eha u kući, shvatili da se u njihovom dimnjaku nalazi ptica. Iz dimnjaka su izvukli sovu.

Povređena i dehidrirana sova pomoć je našla u rukama stručnjaka. U četvrtak je ponovo raširila krila i vratila se u svoje prirodno stanište. Ovaj put s prstenom koji će je pratiti kroz putovanja.

– Da kažem da je ovo ustvari prva šumska sova koju smo mi uspeli na ovom području da obeležimo jednim orintološkim prstenom koji ima svoj serijski broj – rekao je Draško Adamović, diplomirani inženjer animalne proizvodnje.

Šumska sova zalutala je u urbanu sredinu. S blažom povredom pomoć je dobila u improvizovanoj volijeri. Punog stomaka i saniranih rana, ponovo je raširila krila.

– Ove ptice su teritorijalne po svojim prirodnim odlikama i naša procena je da se u ovom kraju nali i drugi dio ekipe – rakao je Adamović.

Reč je o noćnoj grabljivici čija se prehrana zasniva pretežno na štetnim glodarima. Ptice su vodeći pokazatelji zdravlja sredine u kojoj živimo, otud sve češća pojava sova u gradu na obali Vrbasa.

– Razlog pojave tih predatora je ustvari pokazatelj da ima nekog plena kojim se oni hrane – dodao je Adamović.

Ovo je samo prvi korak da se nauka o proučavanju ptica pomeri s mrtve tačke. Članovi udruženja još se nadaju centru za praktičnu zaštitu, rehabilitaciju i očuvanje povređenih divljih vrsta, te podizanju svesti o njihovom značaju.

Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter