Izvor:
29.04.2017 u 23:22
0

Taljat Džaferi: Makedoniji je najmanje potreban haos, shvatili smo opasnost!

Višenedeljno odbijanje makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da dodeli mandat za sastav nove makedonske vlade Zoranu Zaevu rezultiralo je eskalacijom sukoba i nasiljem u parlamentu. Dok Ivanov tvrdi da je skupštinska većina inicirala nemile događaje i da su „poslanici najodgovorniji za povratak u okvire Ustava, zakona i poslovnika Sobranja“, mnogi vide izbor Taljata Džaferija, poslanika albanske Demokratske unije za predsednika Sobranja, kao neposredan uzrok nemira.

Bivši vođa albanskih pobunjenika koji je 2012. godine postao i ministar odbrane Makedonije, od ranije je kontoverzna ličnost na političkoj smeni, pre svega zato što se malo zna o njegovom životu u vreme kada je vodio albansku pobunu protiv makedonske vlasti.

U ekskluzivnom intervjuu za Newsweek, Džaferi (koji je tražio da njegovo ime pišemo Taljat, iako ga mnogi mediji u Srbiji pišu Talat) kaže da „predsednik države krši najviši opšti pravni akt zemlje“. Zaslugom Ivanova i VMRO-DPMNE, ističe, provokacije su prerasle u nešto mnogo više.

Tone li Makedonija sve dublje u haos?

Verujem da su posle eskalacije sukoba svi politički subjekti koji su u parlamentu shvatili opasnost. Haos je najmanje potreban zemlji i najmanje građanima Makedonije.

Ko se igra vatrom?

Za ono što su svi imali prilike da vide ne treba poseban komentar. A posle prethodno vođenih debata u skupštini i nije bilo neočekivano. Poslanici VMRO-DPMNE su stalno ponavljali da je država u opasnosti, a kako nisu bili u stanju da odbrane svoja razmišljanja u parlamentu, motivisali su građane da se `samoorganizuju`. Nažalost, njihovo delovanje je probilo sve demokratske okvire. Atmosfera je bila takva da zaista ne bih voleo da se ikada više ponovi. Važno je da većina stanovnika Makedonije nije nasela na provokacije i ja to pozdravljam.

Bivši premijer Nikola Gruevski osporava vaš izbor za predsednika Sobranja. I šef države tvrdi da je on nezakonit.

Ovo je bespredmetno pitanje jer je izbor predsednika parlamenta isključivo u nadležnosti parlamentarne većine. I niko drugi ne može to da ospori. A većima ima 67 poslaničkih mesta, dok opozicija broji 51 predstavnika.

Predsednik Makedonije odbija da dodeli mandat za sastav nove vlade Zaevu zbog koalicionog dogovora kojeg je potpisao sa albanskim strankama, za koji tvrdi da ruši ustavni poredak zemlje. Neki se kunu da je to uradio i Gruevski, dok danas poziva pristalice na demonstracije i hvali narod da je „spreman da ide do kraja.

Mislim da ćemo se narednih dana ipak vratiti u normalne tokove i da će parlament funkcionisati u skladu sa pravilnikom, zakonom i Ustavom. Većina sve govori. Pozdravljam naše građane koji su nam dali podršku za sprovođenje njihove volje.

Kako mislite da preskočite, čini se, nesagledive prepreke u komuniciranju sa predsednikom države?

Ne isključujem teškoće. Ali, naša lična viđenja problema i međusobne percepcije ništa ne znače. Službeno ću se obratiti predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu i informisati ga da u parlamentu postoji većina za formiranje nove vlade. To je, prema ustavu, u nadležnosti predsednika parlamenta, a ne u njegovoj nadležnosti. Dakle, ja ću se zakona pridržavati. To očekujem i od Ivanova.

Ipak, ni Brisel ni Vašington ne mogu da privole Ivanova da vam da zeleno svetlo. Stejt department je zatražio hitnu deblokadu izbora vlade i najavio sankcije za političare koji to budu kočili. Iz EU stižu signali da vas priznaju za novog predsednika parlamenta. Nisu se potresli.

Hojt Brajan Li, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju u Stejt departmentu, doputovaće u nedelju naveče u Makedoniju…

Gde ćete ga sačekati? U Sobranju?

Nadam se da ću se sa njim sresti u makedonskoj skupštini, a ne u američkoj ambasadi.

newsweek.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter