Izvor:
22.04.2018 u 02:43
0

DAČIĆ O PLATFORMI PRIŠTINE: Da se izjasni EU!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, povodom najnovije platforme iz Prištine, rekao da očekuje da se Evropska unija izjasni o tome.

Prištinske vlasti su, u toj platformi za, kako su nazvale, "završnu fazu dijaloga Kosova i Srbije", navele da dijalog ima za cilj učlanjenje Kosova u UN i "obostrano priznanje", a Dačić ističe da je dijalog statusno neutralan od samog pocetka i da status ne može biti unapred određen.

– Mogu oni da usvajaju šta god hoće, to je papir za unutrašnju upotrebu, mogu da okače na ulazu u kosovsku vladu u Prištini kao dnevne novine. Taj papir nema nikakvu važnost i mi dobro znamo šta oni hoće od samog pocetka i upravo o tome pricamo – rekao je Dačić u Kikindi.

Povodom platforme iz Prištine ranije danas oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić koji je rekao da je to pitanje pre svega za posrednike u dijalogu i upitao kako može da se pregovara ako se unapred odredi ishod pregovora. Odgovarajući na pitanja novinara, Ðurić je rekao da ga takav stav Prištine ne iznenađuje i da "nije više očekivao od političara koji se služe takvim trikovima", upitavši da li "zaista misle da može da se pregovara" ukoliko se unapred odredi ishod pregovora.

– Ako unapred zacementirate stav, onda se postavlja pitanje kakva bi bila mogućnost da se bilo šta uradi. Prema tome, to je pitanje pre svega za posrednike u ovim razgovorima, koji mislim da bi trebalo da kažu svoj jasan stav o tom pitanju, a mene, to što je Priština povukla taj potez, ni najmanje ne iznenađuje. Pogledajte samo kako su oni u prethodnih nekoliko nedelja pokazali šta misle o pregovorima – rekao je Ðurić.

Ako skupština u Prištini usvoji platformu vlade u kojoj se predviđa da se razgovori sa Beogradom završe međusobnim priznavanjem i pominje stolica u UN, naša strana će to, tretirati kao jednostrani prekid dijaloga i "više neće sedati za sto".

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/aa_balkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter