Izvor:
19.04.2018 u 00:41
0

UPRKOS INCIDENTU: U Beogradu otvorena Hrvatska privredna komora!

Uprkos odluci šefa Hrvatskog sabora Gordana Jandrkovića da prekine posetu Beogradu pre nego je praktično ona započeta, zbog navodnog incidenta koji je u srpskom parlamentu izazvao Vojislav Šešelj, u srpskoj prestonici je večeras, nakon pet godina, otvorena Hrvatska privredna komora.

Otkrivanjem svečane table u zgradi na Topličinom vencu zvanično je počeo rad predstavništva Hrvatske privredne komore u Srbiji, koja je zatvorena 2013.

Predsednici dve privredne komore, srpske i hrvatske, Marko Čadež i Luka Burilović istakli su u izjavi novinarima značaj daljeg razvijanja ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Na nama je da pokažemo koliko je važno sve ono što smo do sada uradili. Hrvatske kompanije u Srbiji investirale su 800 miliona evra i zapošljavaju 14 hiljada ljudi a potencijal još nismo ni načeli", poručio je Čadež.

Sve više kompanija iz Srbije izvozi na tržište Hrvatske i ulaže u tu zemlju, a otvaranje kancelarije u Beogradu "znači da ćemo imati svakodnevan dinamičan rad i komunikaciju" između srpskih i hrvatskih preduzeća, istakao je Čadež.

"Umesto da danas govorimo o ekonomiji koja znači budućnost za nas i našu decu, iz Beograda je otišla ružna slika "jednog čoveka prošlosti", ocenio je Čadež.

"Mene je lično danas sramota od izliva primitivizma jednog čoveka prošlosti, koji danas nikom nije trebao", rekao je on komentarišući incident.

Čadež je najavio da će do kraja ove godine, Privredna komora Srbije, uz pomoć otvoriti svoje predstavništvo u Hrvatskoj.

Predsednik Burilović rekao je da je Srbija danas šesti trgovinski partner Hrvatske i da se nada da će se kroz saradnju dve komore i privrednika obe zemlje unaprediti privredni potencijale dve zemlje.

Što se tiče privrednih pokazatelja, ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016.

Predsednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović izjavio je da današnji incident neće sprečiti Srbiju i Hrvatsku da poboljšaju robnu razmenu i ekonomsku saradnju.

Burilović je novinarima na Topličinom vencu, gde se otvara HGK, izrazio zadovoljstvo njenim otvaranjem, ali je dodao da ga ožalošćuje to što se desilo danas u srpskom parlamentu, a što ne sme biti zanemareno i ostati bez osude.

"To nas neće sprečiti da poboljšamo robnu saradnju" dodao je predsednik HGK.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter