Izvor:
17.04.2018 u 22:59
0

FABRICI I BRNABIĆEVA O IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE: Nadamo se da će Srbija iskoristiti ovu jedinstvenu priliku koju Strategija za Zapadni Balkan pruža!

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, predao je danas premijerki Srbije Ani Brnabić Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU.

Fabrici je izveštaj predao na početku sastanka koji se održao u Vladi Srbije, kojem je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nakon sastanka, Sem Fabrici je rekao da podstiče Vladu Srbije da nastavi sa reformama, i da su ova i naredna godina krucijalne.

"Nadamo se da će Srbija iskoristiti ovu jedinstvenu priliku koju Strategija za Zapadni Balkan pruža", kazao je Fabrici i dodaje da je važno da Vlada stavi reforme u centar svog posla.

Ovaj izveštaj je veoma detaljan i pokriva period od kraja 2016. do početka 2018. godine.

"Određen napredak je napravljen u unapređenju provosuđa kao i u oblasti organizovanog kriminala. Kada je reč o slobodi istraživanja, tu nema velikog napretka. ", istakao je Fabrici.

Dodao je da je Srbija imala pozitivnu ulogu u regionalnoj saradnji, posebno u dijalogu sa Prištinom, a konstatovana je i pozitivna uloga unutrašnjeg dijaloga koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Srbija mora da uloži napore da se postojeći sporazumi sprovode kako bi došlo do pune normalizacije odnosa sa Prištinom, koji će se pretočiti u pravno-obavezujući sporazum", kazao je Fabrici.

Fabrici je dodao da ima poboljšanja u poslovnoj klimi i rekao da je Srbija postigla važne korake u ekononskom domenu.

"EU je trgovinski partner broj jedan Srbije i prvi donator. Srbija i EU su svakim danom sve bliži, te ja podstičem i ohrabrujem Srbiju da sprovede svoj put ka EU, ne zato što je to nešto što zahteva EU, nego zato što je to u interesu same zemlje i njenih građana", zaključio je Fabrici.

Premijerka Ana Brnabić ponovila je da je izveštaj jako detaljan i istakla da je dobar i pozitivan za našu zemlju.

"Izveštaj oslikava sliku Srbije onakvu kakva ona zaista jeste i svim onim što bi mi trebalo da uradimo u budućnosti. Ne samo zbog pridruživanju EU već kako bismo imali jaku i razvijeniju državu", rekla je Brnabić.

Što se tiče ekonomije, premijerka je rekla da je to oblast gde Srbija ostvaruje najveći uspeh.

"Imamo povoljniju poslovnu klimu za investicije. Prepoznato je da postoje još neke reforme koje Srbija mora da nastavi", dodala je premijerka.

Kako se navodi u izveštaju, postoji napredak u tržištu rada, kao i u polju poljoprivrede.

"Što se tiče vladavine prava, u izveštaju se ističe napredak, ali da moramo i dalje da radimo na tome", istakla je Brnabić.

Predlog ustavnih amandmana je završen, usvojena je i tužilačka strategija, koje se ne nalaze u izveštaju.

Premijerka je napomenula da je jako važno što je prepoznat napredak u borbi protiv korupcije.

"Ponosni smo što Srbija nastavlja da bude pozitivan primer u vezi sa problemom koji se tiče migrantske krize u svetu", rekla je Brnabić.

U izveštaju je prepoznata i konstruktivna uloga Srbije po pitanju situacije u regionu.

"Važno je da nastavimo sa reformama, ne zbog Evropske unije i članstva, već zbog nas, kako bi građani osetili pozivitne promene", dodala je premijerka.

Izvor: Kurir
Foto: pixabay.com, Twitter/Glas Evrope

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter