Izvor:
16.03.2018 u 21:17
0

IVICA DAČIĆ U SARAJEVU: EU spoljnopolitički prioritet Srbije, ali je za „tango potrebno dvoje“!

Dobro je poznato da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, koja je na dobrom reformskom putu, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se u Srajevu neformalno sastaje sa šefovima diplomatija zemalja zapadnbalkanske šestorke.

– Dobar reformski put Srbije potvrđuju i neki pokazatelji – rekao je Dačić i dodao da je, na primer, u četvrtom kvartalu prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je 14,3 odsto, i da je u istom periodu realni rast BDP, u odnosu na isti period prošle godine bio 2,5 odsto.

Zahvalivši domaćinu kolegi iz BiH Ivanu Crnadaku na organizaciji ovog skupa, Dačić je izrazio lično zadovoljstvo kada je, kako je rekao, u dokumentu Evropske komisije posvećenom proširenju EU na Zapadni Balkan koji je objavljen 6. februara, pročitao da je Srbija jedna od učesnica iz regiona koja ima perspektivu da u celini bude spremna za članstvo u EU 2025.

– Budući da je u dokumentu navedeno da će dostignuća svih zapadno-balkanskih zemalja na evropskom putu biti ocenjivana na objektivan način i pojedinačno, uveren sam da će ambicija na tom putu nastaviti da nas podstiče da napredujemo, usavršavamo se, stičemo nova znanja, da se ne mirimo sa onim što već imamo, nego da radom i predanošću stremimo ka onom što želimo – rekao je Dačić.

Govoreći o debatama koje se vode u današnjem formatu, Dačić je istakao da su se „Berlinski proces“ i zapadnobalkanska šestorka“ evidentno profilisali kao formati kroz koje "podstičemo i produbljujemo saradnju u regionu zapadnog Balkana, što je prepoznato i u dokumentu EK o proširenju, koji je jedna od tema našeg današnjeg sastanka".

– Možda ne dovoljno brzo, možda ne u potpunosti efikasno, ali evidentni su napori svih nas da povezivanje i saradnju podignemo na viši nivo. U Beogradu je 9. marta ove godine potpisan Memorandum o razumevanju sa našim kolegama iz Hrvatske o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb, a nakon što projekat bude završen, putovanje između dve prestonice biće skraćeno za oko četiri sata – naveo je on.

Kako je rekao, ovaj projekat je važan za region u celini, kako zbog prevoza putnika, tako i prevoza tereta, budući da se pruga nalazi na Koridoru 10.

Ministar je uverio i da različite institucije, a posebno državni organi Srbije, veoma pažljivo analiziraju uslove koji su pred nas postavljeni kako bi u što kraćem roku postali deo EU, pominjući u tom kontekstu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Međutim, kako je naveo, na primeru odnosa prema Zajednici srpskih opština (ZSO) koja je dogovorena Briselskim sporazumom, !najbolje se može videti razlika pristupa implementaciji dogovora dve strane".

– Naš stav je da je prihvaćeno sve ono što je dogovoreno i da to predstavlja sastavni deo Sporazuma. Znate, ovakve situacije se slikovito opisuju starom, poznatom, izrekom "Za tango je potrebno dvoje" – zaključioje Dačić.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/SRBDiplomacy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter