Izvor:
15.09.2017 u 20:49
0

BRNABIĆ I HAN: Zapadni Balkan od velikog značaja za bezbednost kontinenta! (foto)

Premijerka Srbije Ana Brnabić i evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenili su danas da je region Zapadnog Balkana veoma važan za EU u smislu bezbednosti kontinenta.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, a na pitanje da komentarišu izvestaj sigurnosno-obaveštajne agencije Hrvatske, prema kojem u jugoistočnom susedstvu postoji veliki broj sledbenika salafizma, među njima i podržavalaca terorizma, Han je rekao da ne zna detalje tog dokumenta, ali da je veoma bitno da EU i region sarađuju po pitanju bezbednosti.

Podsetio je da je na prošlom minitarskom sastanku EU i zemalja kandidata debata bila posvećena upravo borbi protiv terorima i kako se zajednički suočavati sa ovim izazovom.

Rekao je da zemlje kandidati dobijaju pretpristupnu pomoć i za podršku u pospešivanju bezbednosti regiona.

– Bezbednost nije samo pitanje EU već i svih zemalja kandidata. Svi smo u istom čamcu. Videli smo kako saradnja može imati pozitivne efekte 2015. tokom migrantske krize. Računam da ćemo nastaviti dobru saradnju sa partnerima u regionu – kazao je Han.

Istakao je da se u pristupnim pregovorima velika pažnja posvehuje i jačanju bezbednosnih institucija, jer problem terorima, kaže, nije nešto što će nestati narednih godina, već ćemo s njime biti suočeni još dugo, zbog čega je, ocenjuje, neophodno imati solidne nadležne institucije koje sarađuju.

Premijerka Brnabić je kazala da je bezbednost još jedan pokazatelj zašto je region Zapadnog Balkana važan za EU i zašto je EU važna za nas.

– Zajednička borba protiv terorizma je veliki deo naših integracija. Srbija je bezbedna. Tokom migrantske krize pokazali smo da naša vojska i policija imaju snage i obaveštajni kapacitet da zaštite našu zemlju – primetila je .

Ona je podsetila da je Srbija ugostila više od milion ljudi, te da je sprečeno da u zemlju uđe više od 20.000 ilegalnih migranata, što, ocenila je, pokazuje da smo dobro pripremljeni za takva pitanja.

Takođe je kazala da Srbija sarađuje sa bezbednosnim agencijama u okruženju, uz poruku da je i po pitanju bezbednosti veoma važna ekonomija, jer "ako imamo dobru privredu primera ekstremizma će biti sve manje".

Tanjug
Foto: Twitter/Glas Evrope

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter