Izvor:
14.09.2017 u 13:52
0

Dačić o akciji ROSU: Nastavak pritiska na Srbe sa KiM!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sinoćna akcija hapšenja Srba na Kosovu nastavak pritiska na Srbe koji žive na KiM.

"Moramo da imamo pravne timove da pomognu u takvim situacijama. To je način zastrašivanja i poruka Srbima da mogu da ih optuže za sve i svašta, dokaz je da smo došli do toga da se pripadnici Crvenog krstva smatraju neprjateljima", rekao je Dačić gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Dačić je ukazao da Srbija stalno mora da podseća na činjenicu, na svim međunarodnim skupovimau, "a to je ako kažu da su Srbi izvršili geniocid iznesite podatke".

"A ti podaci su tragični, ali po Srbe. Slično je i sa Hrvatskom, gde je nekada živelo 500.000 Srba a sada ih je mnogo manje. U Zagrebu je bilo 50.000…slično je i sa Prištinom", rekao je Dačić.

On je konstatovao da se pripadnici međunarodne zajednice konstantno ljute kada iznese takve podatke, ali napominje da se radi o činjenicama.

"Predsednik Vučić je bio jasan – unutrašnji dijalog. Ali, oni misle da odmah treba da priznamo Kosovo. Samo to od nas traže", zaključio je Dačić.

Specijalne jedinice kosovske policije pretresle su sinoć prostorije privremenog organa opštine Peć i privele Moma Dašića, sekretara Crvenog krsta iz sistema Crvenog krsta Srbije.

Prethodno privedena još dva sekretara, u Gračanici i Dragašu.

Kako je javio RTS, Momo Dašić je odveden na saslušanje, a predsednik opštine Peć Miloš Dimitrijevic je pozvan da se danas javi na informativni razgovor u policiji.

Policija je ranije privela i sekretare republickog Crvenog krsta u Gračanici i Dragašu, Svetu Živića i Zećira Zurapija.

Živić je takođe zadržan na saslušanju, dok je Zurapi, iz sela Rapča kod Dragaša, pušten.

Policija je u Gračanici i Dragašu oduzela pečate Crvenog krsta i zaplenila dokumenta o socijalno ugroženim porodicama, u kućama privedenih.

Pripadnici Rosu su tokom večeri bili i u prostorijama koordinatora Crvenog krsta za Kosovo i Metohiju u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Takođe su upali i u zgradu opštine Obilić, u selu Plemetina, odakle iznose dokumentaciju.

U ovoj akciji nema privedenih.

Sekretar Pokrajinskog Crvenog krsta kaže da je razlog pretresa popis stanovništva koji se vrši radi izrade socijalne karte, na osnovu koje se utvrduje kome treba humanitarna pomoć.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter