Izvor:
20.06.2016 u 15:39
0

HINA PRED SUSRET VUČIĆA I KITAROVIĆEVE: „Vučić je stvarni lider koji ima moć da konačno…“

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar – Kitarović potpisaće danas u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, što je, kako se ocenjuje, prvi veoma važan korak napred u odnosu na dugi period hladnih odnosa dveju država. Premijer Vučić i predsednica Grabar Kitarović će se najpre sresti u Hrvatskoj i obići rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju. Nakon toga oni će preći u Srbiju, gde će obići Dom kulture "Matija Gubec" u mestu Donji Tavankut. Popodne u Gradskoj kući u Subotici predviđeno je da dvoje zvaničnika potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Biće to prva poseta hrvatske predsednice Srbiji i ona nije zvanična, već je radnog karaktera, i treći susret premijera Srbije sa predsednicom Grabar Kitarović, od njenog stupanja na tu dužnost, februara 2015. Prvi put, oni su se susreli na inauguraciji Grabar Kitarović u Zagrebu, a zatim proletos u Mostaru u okviru Međunarodnog sajma privrede, kada su imali i kratak neformalni razgovor u "četiri oka".

Hrvatska agencija Hina je, najavljujući ovaj susret, saopštila da se radi o želji obe strane da se podvuče crta i krene napred u odnosima dveju država. Deklaracija, kako se navodi, uključuje pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije. Pozivajući se na izvore s Pantovčaka, Hina je prenela da ovaj susret predstavlja snažni "izraz političke volje", te da je on dogovoren direktnom komunikacijom dva kabineta, bez ikakvih posredničkih aktivnosti bilo koje strane.

Činjenica da deklaraciju potpisuju predsednica jedne države i premijer druge proizlazi iz toga što je zaključeno da je sa srpske strane Vučić stvarni lider koji ima moć da konačno krene u konkretno rešavanje problema – prenela je Hina.

Srpski premijer je uoči sutrašnje posete za Hrvatsku radio televiziju izjavio da potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja s hrvatskom predsednicom predstavlja "prvi korak u otopljavanju odnosa Hrvatske i Srbije".

Mislim da smo postigli odličan rezultat. Sporazum se bavi suštinskim, ozbiljnim, strateškim pitanjima za Srbiju i Hrvatsku. Treba da pokušamo više da razgovaramo jedni sa drugima, pokažemo veće poštovanje jedni prema drugima – rekao je Vučić.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je za Radio televiziju Srbije da postoji iskrena volja obe strane da se krene u rešavanje otvorenih pitanja, kao i da srpski premijer Vučić i ona žele da njihov susret zaista bude istorijski.

Ovo nije još jedan protokolaran susret. Nama nije cilj da se to samo zabeleži na papiru ili da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici da smo se sastali. Na kraju, sastanak sa Vučićemem u ponedeljak nije podstakla međunarodna zajednica, već je motivisan obostranom željom da se načine konkretni koraci u približavanju dve države – rekla je predsednica Hrvatske.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter