Izvor:
28.06.2017 u 20:23
0

NATO ne popušta Albancima: Bez saglasnosti Srba nema vojske Kosova!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da bez ispunjavanja određenih uslova, odnosno pristanka predstavnika etničkih manjina na Kosovu neće biti transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku.

Stoltenberg je za Blic rekao da je veoma važno da se transformacija KBS u vojsku obavi u skladu sa svim pravilima i Ustavom.

Upitan da li bi se protivio, Stoltenberg kaže:

"Mi smo fokusirani na konsultacije i bliske kontakte sa Kosovom po tom pitanju. Izrazio sam zabrinutost nakon nedavne inicijative o formiranju kosovske vojske bez ispunjavanja potrebnih uslova. Tačnije, bez pristanka predstavnika etničkih manjina na Kosovu. Formiranje vojske mora da prođe kroz parlamentarni proces i bude u skladu sa Ustavom", rekao je Stoltenberg.

Na pitanje o statusu Srpsko ruskog centra u Nišu, Stoltenberg kaže da je to odluka Srbije.

"Vaša stvar. Ja se radujem našoj saradnji sa Srbijom, održavanju vežbi za vanredne situacije (u slučaju prirodnih nepogoda) sledeće godine, koje redovno sprovodimo. Nedavno smo takvu vežbu imali s Ukrajinom. Sada će domaćin te vežbe biti Srbija. To je ono čemu se radujem. A o Rusima, morate odlučiti sami. Mi se u to ne mešamo", naveo je Stoltenberg.

Ana pitanje kako vidi srpsku politiku neutralnosti, Stoltenberg kaže da je i to na Srbiji da odluči.

"NATO apsolutno poštuje neutralnost Srbije. Smatramo da je izuzetno važno da svaka zemlja ima pravo da odabere svoj put, i odluči hoće li postati deo NATO ili ne. Srbija to ne želi, i mi to poštujemo. To je pravo svake suverene i nezavisne zemlje, a Srbija to jeste", rekao je.

Stoltenberg je, međutim, podsetio da su neki od najbližih saveznika NATO zapravo neutralne zemlje, poput Švedske i Finske.

"Imamo vežbe, sarađujemo, razgovaramo, delimo informacije, a istovremeno poštujemo njihovu neutralnost. NATO izuzetno ceni partnerstvo koje ima sa Srbijom. Nedavno sam posetio vašu zemlju, sreo se sa tadašnjim premijerom (Aleksandrom_ Vučićem. Imamo dobar odnos, nedavno je moj zamenik bio gost na njegovoj inauguraciji, a moram da kažem da se unapred radujem saradnji sa Anom Brnabić.

Generalni sekretara NATO je podsetio i da i članica Alijanse Norveška ima saradnju sa Rusijom, tj. sprovodi zajedničke vežbe na severu Evrope.

"Ne verujemo u izolaciju Rusije, već u dijalog sa Moskvom", rekao je Stoltenberg.

Komentarišući pisanje stranih medija o rastu ruskog uticaja na Balkanu, naročito u Srbiji, koja je, po pisanju Politika, dodeljena Nikolaju Patruševu, Stoltenberg kaže da se vidi da je Rusija izuzetno aktivna na zapadnom Balkanu.

" Dokle god je to otvoreni diplomatski dijalog, to je u redu. Ali, videli smo da je Rusija pokušavala da utiče na političku situaciju tajnim kanalima, poput dešavanja tokom crnogorskih izbora", kazao je.

Nave je da se nada i veruje da je Srbija u stanju da se izbori sa Rusijom i zadrži i integritet i sačuva se od spoljnih pritisaka i uticaja.

"Takođe se nadam da će Crna Gora uspešno dovršiti sudske procese protiv svih koji su odgovorni za pokušaj izazivanja državnog udara".

Šef NATO je rekao i da pomno prati stanje na Zapadnom Balkanu.

"Videli smo da nasilje i rat mogu da izbiju veoma lako. To je ogroman problem za ljude koji tu žive, i koji su već iskusili veliku patnju. Nato je okončao dva rata na Balkanu, a očekujemo da nam Srbija pomogne da do toga više nikad ne dođe", rekao je.

tanjug.rs
Foto: wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter