Izvor:
15.10.2019 u 06:36
0

JADRANKA JOKSIMOVIĆ U BRISELU: Učestvovala na Političkoj skupštini Evropske narodne patije!

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u Briselu.

Joksimović je na početku obavestila Skupštinu EPP o tome da su Beograd i srpski parlament upravo ovih dana domaćini najšireg formata globalne parlamentarne diplomatije IPU, čime se pokazuje nesumnjivi kredibilitet i ugled srpskog parlamenta i Srbije koja na multilateralnom planu pokazuje kapacitete saradnje na svim nivoima.

Ona je takođe izvestila Skupštinu EPP o radu stranke i političkoj situaciji u Srbiji.

Joksimović je obavestila o okončanoj prvoj rundi međustranačkog dijaloga u formatu "Žan Mone" u Narodnoj skupštini uz posredovanje bivših poslanika Evropskog parlamenta.

Takođe, istakla je da, iako svakako da Srbija kao zemlja favorit za članstvo ima razvijene prakse i okvire demokratskog i transparentnog izbornog ciklusa, Vlada i vladajuća stranka aktivno su pokazali spremnost da se otvoreno razgovara o svim pitanjima, a sve u interesu unapređenja izbornih uslova i društveno političkih procesa unutar našeg društva, što je posao svake odgovorne i razborite Vlade, a deo opozicije koji ne želi dijalog pokazuje nedostatak odgovornosti prema dugoročnim interesima građana Srbije.

Joksimović je izvestila i o inicijativi predsednika Srbije Vučića o uspostavljanju " malog Šengena" sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uz otvorena vrata svima iz regiona.

To je konkretan doprinos regionalnoj ekonomskoj saradnji I aktivnom pristupu evropskim integracijama, da ne stojimo u mestu čekajući EU da se reformiše i osnaži svoju volju i sposobnost da nastavi politiku proširenja.

Najveći akcenat u izveštaju Joksimović je stavila na iskazivanje ozbiljne zabrinutosti Srbije u pogledu, kako je ocenila, skandaloznog ruganja demokratiji i pokušaju manipulacije izbornom voljom Srba na izborima na KiM, i pozvala evropske partnere da na ozbiljan način tretiraju ovo pitanje koje podriva ionako lošu situaciju nepoverenja na KiM.

Radni deo Političke skupštine bio je posvećen statutornim izmenama: predlozima za izmene i dopune Statuta EPP i internih propisa, poboljšanju rada Etičke komisije EPP: usvajanje internih propisa i Kodeksa ponašanja EPP-a. Takođe, definisani su detalji programa predstojećeg novembarskog EPP Kongresa koji je planiran da se održi u Zagrebu.

Joksimović se susrela i sa brojnim kolegama iz sestrinskih partija. Srpska napredna stranka je pridruženi član Evropske narodne partije, što je najviši stepen članstva za stranku iz države koja još uvek nije članica EU.

tanjug.rs
Foto: Youtube/Printscreen

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter