Izvor:
20.03.2019 u 16:27
0

PREDSTAVNICI REPUBLIKE SRPSKE: Hiljadu godina su dobili Srbi procesuirani u ovom sudu za zločine, a za zločine nad Srbima niko nije odgovarao!

Predstavnici Republike Srpske oštro su reagovali na presudu izrečenu prvom predsedniku tog entiteta BiH, Radovanu Karadžiću, ocenivši da poštrena kazna doživotnog zatvora u drugom stepenu u odnosu na izrečenu u prvom stepenu kada je osuđen na 40 godina zatvora, nije utemeljena na pravu.

Presuda Karadžiću motivisana je politički i nije utemeljena na pravu, prva su reagovanja većeg broja predstavnika vlasti, boračkih i nevladinih organizacija, ali i građana Republike Srpske.

U timu odbrane Karadžića smatraju da obrazloženje za drakonsku doživotnog zatvora praktički i ne postoji.

Advokat Karadžića Goran Petronijević rekao je da je presuda činjenično manja u odnosu na krivicu koja je navodno utvrđena, a ipak kazna povećana sa 40 godina zatvora na doživotnu.

– Ovo je jedna vrsta političke odluke i ona nema veze sa pravom – izjavio je Petronijević.

Za predsednika Vlade Srpske Radovana Viškovića ovakva presuda je očekivana. Ističe da je njome potvrđena dosadašnja praksa Haškog suda u procesima koji su vođeni protiv Srba.

Višković kaže da je to politički sud, a ne onaj koji sudi po pravdi.

– Hiljadu godina su dobili Srbi procesuirani u ovom sudu za zločine, a za zločine nad Srbima niko nije odgovarao – kazao je Višković.

Ovom presudom potvrđeno je uverenje naroda Republike Srpske da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan da bi Srbe i njihove lidere proglasio isključivim krivcima za rat u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Iz boračkih udruženja poručuju da je reč o sramnoj odluci Haškog tribunala i da je njome još jednom povrđena apsolutna pristrasnost i netrepeljivost prema srpskom narodu.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naglasio je da je kazna doživotnog zatvora donesena glasovima sudija tri naprema dva, te dodao da će presudu trebati dodatno analizirati.

Iz Srpske demokratske stranke saopšteno je da je reč o neutemeljenoj i sklandalozno nepravednoj presudi.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, poručio je da će presude Haškog tribunala u istoriju ući kao instrument sile, a ne pravde.

Ishodom suđenja ogorčena je i većina građana Srpske.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocenio je da će se, nakon ovakve presude, srpski narod suočiti sa velikim pritiscima, zbog čega mora biti jedinstveniji u Republici Srpskoj nego do sada.

Presudu su odbacili i u Organizaciji starešina Vojske Republike Srpske, poručivši da će Radovan Karadžić ostati ličnost koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata iskazala visok stepen odgovornosti, patriotizma, časnosti i humanizma prema protivniku, dajući nesebičan doprinos odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter