Izvor:
19.03.2019 u 11:05
0

MILORAD DODIK: Ne prihvatamo ulazak u NATO!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se očekivalo da proces formiranja vlasti u BiH bude završen do kraja marta.

– U oktobru su održani izbori i na bazi toga još nije formirana vlast u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci nemaju dovoljno stabilnu većinu kakvu bi želeli, dok su Srbi i Hrvati, s druge strane, napravili politicku reprezentaciju u skladu sa Ustavom i bili smo spremni još pre Nove godine da formiramo vlast, ali bošnjacko-muslimanska strana nije – rekao je Dodik.

On je ukazao da to traje već neko vreme i da je postalo poprilično zamorno.

– Mi u Banjaluci smo još pre Nove godine formirali vlast i parlament, doneli budžet i sve fukcioniše, a na nivou BiH nije donet ni budžet. Očekivao sam da će biti do kraja marta. Na nivou BiH je nemoguće napraviti koaliciju. Izborima je sve rešeno, samo treba da se sastanemo – objasnio je Dodik.

Prema njegovim rečima, srpska strana u Sarajevu nikada nije bila jača i Banjaluka je sada ta koja odreduje politiku.

Govoreći o stavu prema NATO-u, odnosno o prbižavanju BiH tom vojnom savezu, na čemu insistira bošnjačka strana, zbog čega i blokira formiranje vlasti, Dodik je podsetio da je RS donela odluku da se kreće putem vojne neutralnosti.

– Ne prihvatamo ulazak u NATO. U uslovima kada je svet polarizovan, kada je oslabljena snaga medunarodnog faktora i kada smo došli u poziciju da možemo da odlučujemo kako mi hoćemo, mi smo rekli da ne idemo u NATO – rekao je Dodik.

Istovremeno, drugi deo BiH, Federcija BiH, to želi, dodao je.

– NATO je bombarodovao naše položaje, bacao osiromašeni uranijum, mnogo je ljudi stradalo, i kao i Srbija, još se oporavljamo – napomenuo je Dodik.

Odluke nema ako je svi ne prihvataju, naglasio je Dodik, i dodao da RS ne želi NATO granicu na Drini i ulazak u NATO, imajući u vidu i da je Srbija vojno neutralna.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter