Izvor:
28.08.2019 u 17:36
0

U AFRICI GORI VIŠE POŽARA NEGO U AMAZONIJI: Nisu štetni!

Dok svet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinetu.

NASA je Afriku prozvala "vatrenim kontinentom", jer na njemu gori 70 odsto svih požara u svetu, kao i da je broj požara konstantan iz godine u godinu.

Iako je francusko predsednik Emanuel Makron rekao da razmatra da pokrene međunarodnu kampanju da bi se pomogli podsaharskoj Africi u borbi protiv požara, stručnjaci smatraju da je tamošnja situacija drugačija nego u Brazilu i ne predstavlja problem, iako u budućnost može da predstavlja pretnju.

U Angoli besni tri puta više požara nego u Brazilu, a prema snimcima NASA, u Angoli je aktuelno 6.000 požara, u Kongu 3.000, a u Brazilu 2.000.

Prema rečima profesorke Sali Arčibalda sa Univerziteta u Johanezbzrgu, u Angoli i Kongu dominiraju požari u retko pošumljenim savanama i na poljima malih farmi, zbog čega izazivaju manje brige.

Požari u savani puštaju ugljen dioksid, ali za godinu dana trava tu izraste i upijaju više ugljen dioksida.

– Požari mogu da zahvate i šume, ali se obično zaustave na granici – rekla je Arčibald i dodaje da je glavna poruka da u Africi ima dosta požara, ali to nije tako loše i može da bude dobro za ekologiju.

Istraživač NASA Nils Andela rekao je da su požari u savani oblikovali afrički krajolik 1.000 godina.

– Požari se često koriste u poljoprivredne svrhe, na primer da se krajolik održi na otvorenom, a ponekad i kao deo promene kultivacije – rekla je ona.

Evropska svemirska agencija procenila je da 25 do 35 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, potiču od takozvanog sagorevanja biomase, što uključuje i požare koji su namerno potpaljeni da očiste zemlju za poljoprivredu, kao i da se većina tih požara dešava u Africi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter