Izvor:
18.05.2018 u 14:42
0

Ratko Mladić i dalje vodi borbu u Hagu: Zašto sud štiti doktora Falkea?

Odlukom da odbije zahtev odbrane da se glavnom pritvorskom lekaru u Sheveningenu Paulusu Falkeu ukine diplomatski imunitet koji ima, Apelaciono veće Mehanizma u Hagu je pokazalo da ignoriše činjenice. Falke krije realno zdravstveno stanje mog oca, a sudije ga u tome štite. Imamo zatvoren krug, jer niko ne može da kontroliše šta stvarno rade.

Ovako, za "Novosti", sin Ratka Mladića, Darko, komentariše odbijanje sudskog veća da se pokrene istraga o načinima Falkeovog lečenja ili nelečenja srpskog generala.

– Jasno smo dokazali teške Falkeove propuste i neetičko ponašanje prema pacijentu. Međutim, sud ignoriše te činjenice – navodi Darko Mladić. – Pokazuju da su pristrasni, kao i prethodno pretresno veće, i da se u Hagu organizovano prikriva pravo Ratkovo zdravstveno stanje. Ovo je nasilje nad njegovim pravom na lečenje, jer štite čoveka koji ne radi svoj lekarski posao kako treba.

Darko pita zašto sud ne dozvoljava da se sprovede istraga o tome kako Mladića leče u pritvoru.

– Da su Falkeu ukinuli imunitet mi bismo ga tužili holandskom sudu za nesavesno lečenje. Baš bih voleo da vidim šta bi taj sudija rekao o tome kako ga leče kad bi dobio sve Ratkove medicinske izvešataje. Sudijama je očigledno jasno kako bi se taj postupak završio i zato beže od mogućnosti da takvu istragu sprovede neki drugi organ.

Darko nam kaže da je Mladiću pre tri nedelje ozbiljno pozlilo.

– Moja majka Bosa mu je bila u poseti kada mu se zavrtilo u glavi. Morao je da legne i skoro je izgubio svest. Odveli su ga u bolnicu i ustanovili da ima vrlo intenzivne aritmije. Iako imaju obavezu, nisu mu dali nikakav medicinski dokument, izveštaj, EKG-snimak, da vidimo šta je u pitanju, samo su nam usmeno saopštili da nije ništa opasno. Promenili su mu terapiju i lekove, a još ne znamo zašto, niti šta mu sada daju.

novosti.rs
Foto: TBU NEWS/printscreen, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter