Izvor:
18.04.2018 u 18:07
0

Stanojević: I uz novi zakon ubijeno 18 žena od početka 2018!

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu u junu prošle godine, nije dao rezultate kakvi su se očekivali, smatra koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević i podseća da je od početka ove godine ubijeno 18 žena.

"Ubijeno je tri puta više žena nego prošle godine", rekla je Stanojevićeva.

Po njenoj oceni, zakon je mnogo obećavao i prošle godine kada je stupio na snagu, zabeležen je veliki broj intervencija.

"To jeste dalo određene rezultate koji su vidljivi i dobri, s druge strane zabeležen je veliki broj ubistava od Nove godine, a prvo ubistvo se dogodilo na samu Novu godinu", rekla je Stanojevićeva.

Ukazala je da veliki problem ostaje to što članovi porodice i okolina neće da kažu da neko ima problem, time situacija postaje sve gore i nedužni stradaju.

Prema navodima Stanojevićeve, najvažnije je raditi na preventivi, odnosno podizanju svesti.

"Žene prihvataju nasilje na nedopustiv način, ne prijavljuju ga jer se plaše i sramota ih je. Tu problem počinje. Od svih ubijenih žena, samo se jedna obratila i tražila pomoć. One su znale kakve su partnere imale, do ubistva nije došlo posle prve svađe. Smatrale su da će to da prođe, da će on da s promeni ili da će ga ona promeniti", objasnila je koordinatorka Sigurne kuće.

Ona je rekla da je uloga medija u tom procesu velika, ali i da ne sme da dolazi do slučajeva kao kada je povodom nasilja u porodici u slučaju Nataše Bekvalac došlo do zadiranja u intimu.

"Ne mogu da verujem da neko toliko intimno ulazi u nečiji život. Na društvenim mrežama je bilo toliko negativnih komentara na račun žrtve da je to nedopustivo. Pitam se da li bi takao postupili da je njihova majka, ćerka, sestra u pitanju. Ne smemo da osuđujemo žrtvu, već nasilnika", rekla je Stanojevićeva.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter