Izvor:
02.05.2016 u 01:10
0

USKRS JE NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Evo šta bi danas TREBALO da radite!

Uskrs ili Vaskrs predstavlja dan Hristovog vaskrsnuća i kod nas se slavi po Julijanskom kalendaru.

Na današnji dan, prvenstveno ukućane, pa ostale prijatelje i rodbinu pozdravljamo rečima "Hristos Voskrese", dok oni otpozdravljaju "Vaistinu Voskrese". U mnogim krajevima naše zemlje postoje različiti običaji i pravila o tome šta treba, a šta ne treba raditi na današnji dan.

Najvažnije je da na prazničnoj trpezi stoji korpa sa jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim i svi ostali ukućani. Tad nastaje veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost posebno za decu koja uživaju ne samo u različitim bojama već i u tucanju jajima. Zatim se prvo jede to vaskršnje jaje pa se prelazi na ostalu hranu.

Neki od običaja su:

– Decu valja dotaći crvenim jajetom, da bi bila crvena i zdrava tokom godine;
– Ako Uskrs padne pre Đurđevdana, što ove godine jeste slučaj, ne bi trebalo da se jede jagnjeće meso;
– Za Uskrs se mesi posebni hleb. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom, koje su međusobno razmenjuju sa prijateljima;
– Na dan Uskrsa se kriju jaja i slatkiši po dvorištu i kući, pa deca traže skrivene darove;
– Na drugi dan Uskrsa, koji se zove Pobusani ponedeljak, ide se na groblje i na svaki grob se ostavlja po jedno crveno jaje, da bi i preminuli preci uživali u vaskrsenju isusa Hrista.
– Ovaj dan se zove i Vodeni ponedeljak, jer tada momci i mladi ljudi polivaju vodom devojke i mlade žene.
– Na ovaj ponedeljak valja i ostaviti razbijeno uskršnje jaje u njivi, da bi njiva bila plodna.

Najveći hrišćanski praznik je i praznik oprosta pa bi trebalo javiti se onima koji vam nedostaju i ulepšati sebi, a i drugima, predstojeće dane!

Hristos Voskrese!

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter