Izvor:
21.09.2017 u 21:40
0

GALENIKA U MILIONSKIM DUGOVIMA: Poznata fabrika lekova radnicima duguje plate, ništa od prodaje dok se sve ne izmiri!

Radnici "Galenike" ogorčeni su na rukovodstvo, ali i državu, jer nije postignut dogovor u vezi sa dugovanjima sadašnjim i bivšim zaposlenima koja se mere desetinama miliona dinara.

Predsednik Sindikata „Nezavisnost“ u ovoj farmaceutskoj kući Zoran Pantelić kaže da već izvesno vreme pokušavaju da sa menadžmentom, a odnedavno i sa Ministarstvom privrede pronađu rešenje za regulisanje nastalih potraživanja po osnovu kolektivnog ugovora.

– Država insistira da se svi dugovi prema njoj reše. Naravno da su i kupci zainteresovani da kompaniju preuzmu bez ikakvih dugova. Jedino se dugovi prema radnicima ne rešavaju i ne postoji volja da se oni reše pre završetka postupka. Čini se velika greška, jer se na ovaj način dugovanja ostavljaju novom vlasniku, što će verovatno odmah napraviti problem svima – ističe Pantelić.

On kaže da je sindikalcima na poslednjem sastanku u Ministarstvu privrede saopšteno da su ta potraživanja obaveza poslodavca, bilo sadašnjeg ili budućeg.

– Veliko je pitanje da li potencijalni kupci uopšte znaju za ova potraživanja radnika. Posebno je problematično što se ovakvim činom sve prebacuje na odnose sindikata i radnika sa novim vlasnikom, koji će u startu biti poremećeni – naglašava Pantelić.

Inače, juče je istekao rok za podnošenje zahteva za otkup dokumentacije za učešće u postupku privatizacije „Galenike“. Prema najnovijim informacijama 10 kompanija se javilo da preuzme dokumentaciju, a osam je već uplatilo sumu od 250.000 dinara.

Zaposlenima u „Galenici“ sutra ističe rok za prijavu za dobrovoljni odlazak iz firme, za šta se do sada prijavilo 100 od 1.400 zaposlenih, rekao je Pantelić.

Podsetimo, država je posle konverzije svojih potraživanja u akcije, raspisala tender za prodaju „Galenike“, a očekivana cena je jedan evro uz preuzimanje dugova prema bankama u visini od 25 miliona evra.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter