Izvor:
21.11.2019 u 11:51
0

SEĆANJE NA JUNAKE Danas je 105 godina od Kolubarske bitke

Polaganjem venca i cveća, na spomenik krajputaš, borcu Kolubarske bitke Živojinu Gligorijeviću danas je u ovom gradu, obeleženo 105. godina od Kolubarske bitke i 101. godina od velikog rata i evocirane uspomene na taj period srpske istorije.

Venac i cveće su položili građani i porodica Gligorijevića, članovi SUBNOR-a i potomci solunskih boraca iz Jagodine. Kraj spomenika o Kolubarskoj bici i Velikom ratu, govorio je direktor Istorijskog arhiva u Jagodini istoričar Dejan Tanić, a o istoriji podizanja spomenika, praunuk Dragan Gligorijević. Gligorijević je poginuo na današnji dan 1914. godine, telo mu nikada nije pronađeno.

Na spomeniku piše da je "drugi pozivac i da je poginuo u 38. godini, da je pripadao prvoj četi drugog bataljiona, petog puka Moravske divizije", a da je spomenik podigla supruga Aleksija sa sinovima Miroslavom i Mijajlom i kćerkom Milicom.

Piše i ovo: "Stan putniče, stan rođače, te pročitaj spomen moj koji pado na čuku, krvlju sam zemlju zalio i kostima zemlju potrusio 21. 11. 1914. godine".

Spomenik Gligorijeviću je podignut 1920. godine i "jedan je od najlepših spomenika krajputaša u Srbiji", ocenili su stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevci.

Na dan otkrivanja spomenika, 1920. godine, "priređeno je opelo kojem su prisustvovali visoki vojni zvaničnici tog vremena i koji su posthumno odlikovali Živojina i porodici uručili orden i plaketu", zapisali su hroničari tog vremena. Spomenik je rad poznatog beogradskog vajara tog vremena, a o njemu je, šezdesetih godina prošlog veka, kaže Dragan Gligorijević, rađen dokumentarni film koji je prikazivan u žurnalima pre projekcije igranih filmova u bioskopima.

Za 99 godina, od kada je izgrađen, preživeo je Drugi svetski rat i sve nedaće vremana. Nemci su iz desne ruke figure Gligorijevića iščupali karabin, a pijani Bugari ga gađali iz pušaka. Izdržao je kiše, mrazeve, nebrigu, jake vibracije vozova na međunarodnoj pruzi Beograd – Niš, koja prolazi samo nekoliko metara od spomenika. Obnovljen je 2014. godine.

Nepoznati vandali su 2015. godine, sa spomenika ukrali pušku koja je bila od drveta i metala, a praunici, uz pomoć stručnjaka, napravili drugu od betona, po uzoru na puške koje su korištene u vreme Kolubarske bitke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter