Izvor:
18.03.2019 u 18:10
0

SVETSKI DAN POZORIŠTA:  Premijera operske predstave za decu „Bastijen i Bastijena“ na sceni „Raša Plaović“!

Premijera obnovljene interaktivne operske predstave za decu "Bastijen i Bastijena", pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, a u režiji Ane Grigorović i sa novim protagonistima i dramaturško-rediteljskim adaptacijama, biće održana 20. marta na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Povod je Svetski dana pozorišta za decu i mlade, u okviru obeležavanja sedamdesetogodišnjice Saveta Evrope, a upravnica NP Ivana Vujić najavila je da ovom predstavom započinje nova programska linija Narodnog pozorišta koja podrazumeva obnove ili premijerna izvođenja kamernih opera, u okviru kojih će, osim članova ansambla Opere, biti uključene i kolege iz sektora Drame.

Ona je podsetila da je "Bastijen i Bastijena", inače jedna od najkraćih Mocarovih opera, nastala kada je slavni kompozitor imao samo 12 godina, a naručio ju je doktor iz Beča Franc Mesmer 1768. godine.

Vujić je izrazila veliko zadovoljstvo što su ulaznice za premijernu obnovu, kao i za prvu reprizu, 24. marta, rasprodate.

U toku pregovori da opera „Bastijen i Bastijena", tokom ove godine, gostuje u Srpskom kulturnom centru u Parizu, potom u Dečijem muzeju u Beču, kao i u Istanbulu, zajedno sa Konjovićevom "Koštanom" – kazala je Vujić.

Načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u kulturi Jagoda Stamenković izjavila je da je opera "Bastijen i Bastijena" uvrštena u program obeležavanja sedamdesetogodišnjice Saveta Evrope.

Ove godine Savet Evrope kao najstarija evropska institucija slavi 70 godina postojanja. Srbija je uključena zajedno sa 47. zemalja, koliko u ovom trenutku SE ima članica, u program proslave. Na poziv da neka od naših ustanova ili nekih naših programa bude reprezent, odnosno predstavnik i dobije logo SE, jedna od prvih ideja, kada smo se konsultovali sa upravom Narodnog pozorišta, bila je da to, upravo, bude ova predstava, zato što je posvećena deci – objasnila je Stamenković.

Prema njenom mišljenju, s obzirom na to da SE u svom širokom programu ima očuvanje demokratskih sloboda, ljudskih prava, kao i prava dece, zajednički je procenjeno da je ovo jedan veoma dobar program koji Srbiju može predstaviti na vrlo visokom nivou.

Direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović rekla je da je Ivana Vujić mnogo toga uradila za kratko vreme, a da je ansambl ovom predstavom želeo da posveti pažnju najmlađoj publici.

S obzirom na to da se sve velike operske kuće u svetu bave najmlađima, decom i omladinom, i mi smo operom Bastijen i Bastijena želeli da stanemo u korak zajedno sa njima. S tom predstavom započećemo saradnju i edukaciju sa mladima – najavila je Trumbetaš Petrović.

Ona je pohvalila rediteljku Anu Grigorović istakavši da se potrudila da na „pitak, pristupačan način, prijemčiv za decu, uradi režiju i na sjajan način približi deci slavnog Mocarta".

Dodala je da je u obnovljenoj postavci opere, osim uvođenja Koline, čiji lik će tumačiti glumica Bojana Bambić, novina i to da će zajedno sa solistima, nastupiti i članovi Orkestra Narodnog pozorišta, kao i polaznici Operskog studija „Borislav Popović".

Premijeri će, kako je najavljeno, prisustvovati i mladi iz programa "Mali pozorišni eksperti", namenjenog deci do 12 godina.

Rukovodilac tog projekta Ana Konstatinović objasnila je da im je cilj razvoj dečjeg interesovanja za pozorište, uspostavljanje navike odlaženja u pozorište i bolje razumevanje pozorišta.

Ona je kazala je da će posle predstave biti upriličen razgovor sa autorima u kojem će aktivno učestvovati i polaznici projekta "Mali pozorišni eksperti".

U planu na je da pomenuti projekat od jeseni, osim u Operi, počne da se razvija i u druga dva sektora Narodnog pozorišta – Drami i Baletu – kazala je Konstatinović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter