Izvor:
22.08.2019 u 23:14
0

DA LI BI TREBALO ZABRANITI CRVENU PETOKRAKU: Simbol koji spaja ili deli srpski narod? (VIDEO)

Nova debata u Srbiji. Crvenu zvezdu, popularno nazvanu crvena petokraka, kao simbol komunističke ideologije, nekada su na kapama nosili pripadnici Crvene armije i jugoslovenski partizani, a danas bi njeno korišćenje i javno isticanje moglo da bude čak i zabranjeno. Tu inicijativu pokrenuo je Pokret obnove Kraljevine Srbije koji planira da na prvoj jesenjoj sednici Skupštine Srbije predloži Zakon koji bi trajno zabranio crvenu petokraku.

Ekipa Telemastera istraživala je zbog čega petokraka treba odnosno ne treba da se zabrani, kao i da li danas, posle toliko godina, poznata zvezda i dalje deli srpski narod.

Na grbovima, zastavama, državnim ustanovama, koricama knjiga, vojničkim kapama, vozovima i plakatima – skoro svuda je stajala prepoznatljiva oznaka komunizma i socijalizma. Za manje od tri decenije prešla je put od državne zastave do ukidanja i uklanjanja sa gotovo svih javnih prostora u Srbiji. O tome se i danas polemiše.

A da crvena petokraka sigurno nije kriva za kasnije nedaće srpskog naroda tvrde oni koji smatraju da je ova zvezda jedan od nacionalnih simbola čije javno isticanje ne treba kažnjavati.

Za jedne, simbol crvenog terora, diktature i jednoumlja, a za druge znamenje revolucije i slobode. Zbog toga bi je i pojedini građani javno isticali, dok su drugi više za to da se crvena petokraka zabrani.

S obzirom na to da se za crvenu petokraku vezuju i dobre i loše istorijske okolnosti, Pokret obnove Kraljevine Srbije predložio je zabranu njenog isticanja sa ciljem da se na taj način uspostavi distanca sadašnje države prema režimu u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Crvena petokraka je na svetsku scenu stupila sa boljševicima u vreme Oktobarske revolucije i građanskog rata u Rusiji i zajedno sa srpom, čekićem i crvenom zastavom, ubrzo je postala deo komunističke ikonografije. Nosili su je republikanci u Španiji, a tokom Drugog svetskog rata bila je osnovni simbol Crvene armije.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter