Izvor:
23.06.2019 u 10:07
0

MARKO MIHAJLOVIĆ IZ OPŠTINE ŽUPSKI ALEKSANDROVAC: „Župa je od davnina poznata kao kvalitetno vinarsko- vinogradarsko područje!“

Marko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac bio je gost emisije "Prelo u našem sokaku" gde je promovisao opštinu Župski Aleksandrovac.

On je u razgovoru sa našim voditeljem Urošem Davidovićem predstavio opštinu u Resavskom okrugu koja je idealna za vinogradarstvo i voćarstvo.

– Župa je od davnina poznata kao kvalitetno vinarsko- vinogradarsko područje. U Župi se loza gaji, kako istorijski podaci tvrde, već više od dva milenijuma. U Srbiji je otkad je Srbioija postala država. Stefan Nemanja je pet župskih sela pridodao manastiru Studenici kako bi odatle mogao da se snabdeva vinom za manastirske potrebe. – rekao je predsednik opštine.

– Trudimo se da maksimalno ulažemo u infrastrukturne objekte u Župi. Trudimo se da sve osnovne civilizacijske norme ispunimo do kraja tako da do svake kuće dolazi asfaltni put, da svaka kuća ima kvalitetne vode za piće, da u svakom domu imamo kvalitetnu električnu energiju. Opštinska uprava se trudi da to ispuni do maksimuma.

Vratili smo se i na neke istorijski značajne podatker koji se tiču Aleksandrovca:

– Aleksadrovac se ranije zvao Kužetin, tek za vreme kralja Aleksandra Obrenovića 1882, mi smo ga zamolili, da po njemu dobije ime Aleksandrovac koje nosi do današnjeg dana.- rekao je gospodin Mihajlović koji je naglasio da je ovo ipak kraljevski grad.

– Župa ima mnogo karakteristika. Nekada je za Beograđane bila pojam župna klima, baš poznata po Aleksandrovačkoj Župi koja ima umorene zime, a blaga leta, ne tako vruća kao ranije. Međutim, sada globalne klimatske promene utiču i na promenu klime i u Župi.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter