Izvor:
10.03.2019 u 11:48
0

ANA MILISAVLJEVIĆ ZA EMISIJU „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Našu dolinu vekova planiramo da približimo svima, i domaćim i stranim turistima!“

"Prelo u našem sokaku" danas je virtuelno posetilo i pričalo o Kraljevu, gradu na tromeđi reka a kroz tu priču su nas vodili naši voditelji Bojana Ristivojević i Uroš Davidović zajedno sa nađim gostima.

Jedna od gošći koja nam je predstavila turistički potencijal Kraljeva bila je Ana Mirosavljević, direktorka turističke organizacije Kraljeva koja je ovom prilikom rekla:

– Kraljevo ne samo da je najlepši grad u Srbiji nego je i stvaran na teritoriji gde su Nemanjići gradili prvu srpsku srednjevekovnu državu na šta smo mi Kraljevčani naročito ponosni. To je grad koji ima bogate potencijale za razvoj turizma počev od brojinih kulturno-istorijskih spomenika. Postoje potencijali za razvoj seoskog turizma, banjskog turizma, manifestacionog turizma. Međutim, mi smo najponosniji na našu dolinu vekova koju sačinjava Žiča, Studenica, Maglič i Savina isposnica. Nedaleko od Kraljeva se nalazi Žiča, naš najznačajniji manastir u kome je po predanju krunisano sedam srpskih kraljeva. Posle svakog krunisanja su zazidana po jedna vrata zato Žiču nazivaju sedmovrata Žiča.

Još neke lepote i značajne istorijske spomenike smo imali prilke da vidimo na slikama i video zapisima tokom emisije a o kojima je gospođa Mirosavljević govorila ovako:

– Srednjevekovna tvrđava-grad Maglič nalazi se negde između Žiče i Studenice mada je bliži Žiči. Vidimo i Studenicu koja je jedan od najstarijih srednjevekovnih manastira. Prepoznatljiva je po arhitektonskom stilu i građena od belog mermera i od 1986. je pod zaštitom UNESCO-a. Ono što je zanimljivo je da od prošle godine postoji projekat koji se zove "Digitalna Studenica" koji na najbolji mogući način približava Studenicu svim turistima, pogotovo đacima gde mogu preko VR naočara da se na bolji i zanimljiviji način upoznaju sa našom istorijom.

Srbi su sigurno zainteresovani za sopstvenu istoriju ali da li i strani turisti vole da obiđu ovakve kulturne pomenike pitali smo gospođu Mirosavljević.

– Našu dolinu vekova planiramo da približimo svima, i domaćim i stranim turistima i da to bude svojevrsna ponuda za đačke ekskurzije prevashodno za našu decu jer verujemo da ne bi trebalo da postoji dete koje nije videlo ove naše najznačajnije srpske spomenike. Ali takođe i strane turiste kojima pogotovo želimo da približimo srednjevekovnu tvršavu Maglič gde svakog dana obiđe po nekoliko stotina turista.

Ali kada o Kraljevu govorimo, ne možemo a da ne spomenemo i seoski turizam:

– Seoski turizam je u ekspanziji. Naročito smo zbog toga ponosni i mi i grad jer je to grad u poslednjih nekoliko godina prepoznao i ulađe po nekoliko miliona u bespovratna sredstva za razvoj turizma i mi u turističkoj organizaciji koji promovišemo seoski turizam na sajmovima sa spotovimo predstavljamo posetiocima.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter