Izvor:
03.02.2019 u 07:48
0

“NE PROPUSTITE PRELO U NAŠEM SOKAKU” (11H): Upoznajte Vojvodinu i sve njene etničke i kulturne raznolikosti! Posetite opštinu BAČ!

Opština Bač se nalazi se u AP Vojvodina i spada u Južnobački okrug. Područje opštine Bač se nalazi između opština Bačka Palanka i Odžaci, dok se sa druge strane Dunava nalazi Vukovar u Hrvatskoj.

Opština Bač se sastoji od 6 naselja. Istorija Bača počinje još u bronzano doba. U Budimpešti se čuva mač iz tog perioda koji je nađen u okolini današnjeg Bača.

Istorijski posmatrano, sva naselja na teritoriji opštine Bač su rano formirana. Sloveni tu žive neprekidno od 6. veka. Krajem 9. veka na ovo područje doseljavaju se Mađari i osnivaju svoju državu. Posle velike seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem stanovništvo opštine Bač čine uglavnom Srbi i Hrvati. Prvi pokušaj naseljavanja Slovaka u okolinu Bača datira iz 1760. godine, a ubrzo ova etnička grupa podiže naselje Selenči. Nakon Drugog svetskog rata na područje bačke komune naseljavaju se kolonisti iz ratom opustošenih krajeva Bosne i Hercegovine.

Poljoprivreda je osnovna delatnost, a pored ove grane privrede razvijene su i agroindustrija, industrijska proizvodnja, građevinarstvo, trgovina i ugostiteljstvo. Ratarstvo je osnovna grana poljoprivrede, a njen osnovni cilj je da se uz intenzivno korišćenje obradivog zemljišta proizvedu što veći prinosi kvalitetnih proizvoda.

Ono što smo propustili da kažemo o Baču, reći će nam naši gosti koji će govoriti o svim dešavanjama u njihovoj opštini za mlade i stare, o životu i zaposlenosti, infrastrukturi, privredi i poljoprivredi kao i turizmu. Opština Bač već 16 godina obeležava manifestaciju Dani Evropske baštine i jedna je od retkih opština u Srbiji koja je zadržala ovu manifestaciju kao jednu od najzačajnijih kulturno-turističkih događaja.

Gosti emisije su: Borislav Antonić (predsednik opštine Bač), Zoran Novaković (predsednik Skupštine opštine bač), Mihajlo Horvat, Branka Mandić, Tanja Mitić (Turistička organizacija opštine Bač), Robert Čoban (istaknuti građanin predesdnik Color press group), Stevan Vladisavljev (član Kluba dizača tegova "Herkules"), Dr Ervin Gebauer (Istaknuti građanin Bača),Vesna Glavočević (Muzejska jedinica „Vekovi Bača“), Ognjen Ranđelović (Učenik osnovne škole Aleksa Šantić), Ana Beređi (Etno sekcija Selenča), Jasna Vlajić (Poljoprivredna škola Bač), Ana Aleksić (stari zanat), Ogjen Ognjanović (gajdaš), Milan Krkobabić.
Folklor: KUD: „Mladost“ Bač – Bojan Vlajić, predsednik KUD-a, Milica Jovin.
Muzički gosti: Zli, Zoran Iđuški, Narodni orkestar Hepi televizije pod upravom Perice Vasića.

Ostanite uz Hepi televiziju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter