Izvor:
14.03.2019 u 10:03
0

STRUČNJACI ODGOVARAJU – DA LI SMO SPREMNI NA STVARANJE VELIKE ALBANIJE: Evo ko je glavni činilac u lancu! (foto)

Dijalog Beograda i Prištine postalo je svakodenevno pitanje na političkoj sceni Srbije.

Eminentni gosti emisije "Posle ručka" odgovaraju na pitanja: Tema današnje emisije glasi: Kako zaustaviti formiranje velike Albanije? Kakve poruke stižu od Albanaca iz zemalja u okruženju? Da li je KFOR sposoban da zaustavi upad kosovskih specijalaca na sever Kosova?

– Mi se nalazimo pred nečim što ja nazivam kvadraturom kruga. Kako ući u Evropsku uniju,a da Kosovo ne postane perforirani kupon na ulaznici Srbije u uniju, koji će nam otkinuti na vratima. Tu treba pokazati dve vrte mudosti, teorijsku, a sa druge strane bezbednosti, treba biti čvrst. Treba biti ozbiljan, jer su oko Srbije počele veoma ozbiljne bezbednosne igre. Prostor Zapadnog Balkana trenutno je prepun stranih agenata, obaveštajnih službi, sa svih strana – rekao je stručnjak za oblast terorizma, Milan Pašanski.

Bivši ministar inostranih poslova, Vladislav Jovanović, istakao je da Albanci nikada nisu imali osećaj pripadnosti državi, ali i i da su retko ostajali verni nekoj stranoj sili:

– Albanci su se uvek priklanjalji spoljnjom faktoru, ali nikada nisu ostajali do kraja verni. Oni su sve njih na kraju izneveravali. Pitanje je kada će se to dogoditi sa Amerikom. Već sada se pokazuje da su oni po prilično disciplinovani po pitanju zahteva njihovog projektora, ukoliko to sve nije zajednički projekat pritisaka na Srbiju, da se ispita njeno strpljenje. Pitanje taksi je veštačka stvar, kako bi se provocirala srpska strana, što se i desilo… Mi smo doživeli takse kao veliki udar na našu ekonomiju. Jeste udarac, ali ne toliki da bi se mi ponašali prepadnuto, što su oni iskoristili da idu dalje – objasnio je Jovanović i dodao:

– Trebalo je od početka da prebacimo težište odgovornosti na naše zapadne partnere, koji se skrivaju iza cene, i čekaju sabiranje. U pitanju su Amerika i Brisel. Oni su glavni kuvari u celoj situaciji, Albanci su samo instrument protiv nas. Oni su nas zaveli pregovorima sa Albancima – objasnio je gost emisije "Posle ručka".

– Mi se nalazimo u stanju jednog stalnog, netrpeljivog, građanskog rata. To je jedna tačka koja onemogućava građansko razmišljanje. istrošićemo taj odbrambeni instinkt jedni prema drugima, i nećemo imati snage za spoljne neprijatelje. Ne smemo da zaboravimo da imamo Hrvatsku, koja je pobedila na svim poljima, ali nije zadovoljna svojim stanjem. Imamo čitav niz država koje se očas mogu pretvoriti u naše neprijatelje. Mesto toga ismevamo jedni druge, mržnja vlasti prema opoziciji je toliko jaka. Na primer, kada govorimo o Albancima, kažemo da među njima postoje i dobro ljudi. Kada govorimo o unutrašnjim neprijateljima, nikada ne govorimo ništa pozitivno. Ta mržnja, groznica, opsesija autodestrukcije nas onemogućava da fukcionišemo patriotski – objasnio je reditelj i pisac Dragosalv Bokan.

– Nijedan rat, počev od Turaka, do najskorijih, nije počeo jer smo mi tako hteli. Mir nijedan nismo napravili mi, već ga je neko napravio npr. Dejtonskim sporazumom. Opet su nam ostavljene te žarišne tačke koje mogu da se aktiviraju i aktiviraju se. To nas sputava da ostvarimo vrhovne ciljeve – rekao je Veljko Odalović, ministar inostranih poslova.

Događaj u Tuzima, koji je privukao veliku pažnju javnosti, Odalović je prokomentarisao na sledeći način:

– Za mene je to već viđena stvar. Kada se razgovara ili pominje Velika Albanija kao projekat, nikad ne sme da se zaboravi i taj teriorijalni deo priče koji to prati. U tom projektu Velike Albanije, nalaze se dva glavna grada, Skoplje i Podgorica. Janjina je donja neka tačka, Niš je treća tačka… Nema više bošnjačkog, sandžačkog pitanja… Ovakvi događaji potput ovoga, crnogorksa vlas je prokomentarisala na manje brutalan način nego što je jeste. Mislim da u ovom trenutku ne postoji osoba koja ne razume problem, ovde su umešani interesi. Vlast u Crnoj Gori u kontinuitetu ima podršku tog albanskog korpusa. Makedonija ima isti problem. Albanci i u tom delu profitiraju i dobijaju na račun svojih strateških ciljeva – rekao je Odalović i dodao:

– Glavno pitanje je da li međunarodni čelnici, prilikom crtanja granice, videti Veliku Albaniju kao jednu novu tvorevinu.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter