Izvor:
16.01.2019 u 17:09
0

PREDNOSTI TREZNOG ŽIVOTA: Pobedite drogu uz pomoć porodice i rada! To je jedini put ka izlečenju! (FOTO)

Da li su mladi u Srbiji sve više navučeni na teške droge? Kako u srpskim manastirima leče narkomane,a kakvo je lečenje na klinikama? Može li se narkomanija izlečiti?

Pitanja koja su istaknuta u prvom delu, samo su neka od mnogih koja muče roditelje i porodicu obolelih raznih vidova droga i, po mišljenjima mnogih, bolesti savremenog doba – narkomaniji.

Eminentni stručnjaci u emisiji "Posle ručka" podeljenih su mišljenja da li je moću zauvek ostaviti zavisnost opojnih droga u zaborav:

– Droga danas i nekad se mnogo razlikuje. Sastav droge danas i nekad mnoge se razliku. Takođe, troga koja se prodaje u Australiji i kod nas nije ista i, ono najvažnije. Kada biste ponudili čoveku koji se drogirao pre 15 godina narkotike koji se plasiraju dana, nijeda ne bi pistao – rekla je dr Ekaterina Tyurina psihijatar i dodala koje su prednosti lećenja narkomanije u privatnim klinikama:

– Pristup lečenju ne razlikuje se mnogo od lečenja u državnim klinikama. Svim pacijentima pristupamo individualno, jedino što privatne klinke imaju više psihijatara. Naravno, pored lečenja psihoterapijom neminovne su i porodične seanse, ali i rad. Najčešće situcije kada zavisnik pribegava korišćenju narkotika je dosada – rekla je doktorka.

Direktor instituta za prirodnu medicinu dr Miroljub Petrović skrenuo je pažnju na to da narkomanija nije najgora vrsta zavisnosti:

– Mnogi prave ogromu dramu oko marihuane, kao da ne vide koliko se ubistava dnevno događa na ulicama. Drugi uzrok smrti je alkohol, treće duvan koji je legalizovan. Na internetu se nalazi inernetu intervju sa majkom, koja je zavisnik od droge, koju sam pitao gde se susrela prvi put sa drogom, odgovorila mi je: ,,U školi". To je sistem obrazovanja koji nam je nametnut. Moramo se zapitati gde sve to vodi? – istako je Petrović.

Bora Radišić, koji je svojevremeno radio u odeljenje za narkotike, podelio je svoja iskustva:

– Po iskustvima koja ja imam sa terena, nisam zastupnik shvatanja da su moguća izlečenja od narkotika. Da bi se neko izlečio od droge, trebalo bi da postoji karantni, ali pomoć porodice. Ja tvrdim da ne postoji 100% izlečivosti, jer osoba koja izašla iz određene institucije, posle nekog vremena.. Takođe sam bio svedok da su pacijenti, koji su se lećili metadonom, bivali zavisniji od metadona nego od opijuma – tvrdio je Radišić.

Dr spec Svetlana Vuletić-Arsić, neurolog i specijalista za bolesti zavisnosti, istakla je kakvim metodama se leče pacijenti u Drajzerovoj:

– Metadon je lek koji je proizveden kako bi se sprečile nus pojave narkomanije, krađa, infekcija HIV-om itd… Da li je to lek za sve? Naravno da nije. Mi ne dajemo svima iste lekove, nama je bitno da uspostavimo kontakt sa pacijetnom. Lečićemo sve pacijente individulano, nekome ćemo da ti metadon, nekom nećemo. Svaka odluka o lečenju pacijenta je timska. Mi sa ponosom lečimo važne članove ovog društva, do onih koji su manje važni, nama su svi pacijenti isti. Sud jedini ima mogućnost da imaju uvid u naše kartone, ostalima je to strogo zabranjeno – objasnila je doktorka.

Dr Ivan Dimitrijević, psihijatar, podelio je interesantne anegdote tokom lečenja pacijenata:

– Sa narkomanom ne treba pričati više od 2 do 3 minuta da biste shvatili o čemu se radi. Vredi skrenuti pažnju na alernativne metode lećenja. Ja kažem svojim pacijetnima da me zovu u bilo koje doba dana i noči, dobijao sam pozive u pola 3 noću. Imao sam na desetine takvih slučajeva, kada bi mi pacijenti rekli: Doktore, krenuo sam da se ubijem" i slično, u tim slučajevima vredi postupati staloženo – rekao je Dimitrijević i nadovezao se na priču u o metadonu;

– Najbitnije kod metadona je kada ga uključiti, a kada ga isključiti. Rekao sam Institu zdravlja da ćemo imati problem sa zavisnošću od metadona, u koliko se ne povede računa.

Dr Dimitrijević se osvrnuo i na načine prevencije,kako bi se što više suzbila narkomanija:

– Sedam ministarstava se uključilo u oblasti prevencije, to olakšava stvari. Postoji u Ministarstva zdravlja posebna grupa koja se obučava za rad dijagnostikacije bolesti narkomanije. Takođe, stvaramo jednu grupu, podmladak, aktiviste koji će vršiti predavanja po obrazovnim ustanova. Rečenica "jednom narkom, uvek nakoma, to nije istina". Mi imamo zadatak da ubedimo ljude u prednosti treznog života – istakao je doktor.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter