Izvor:
21.11.2018 u 12:47
0

ISPOVEST ČOVEKA KOJI ČEKA NA ZAVRŠETAK STANA 20 GODINA: Da li ja živim u 21-om veku kada moram ići do raznih hotela da bih se okupao! Jesam li ja čovek ili stoka? (FOTO)

U najgledanijoj popodnevnoj emisiji „Posle ručka“ na Happy televiziji razgovarali smo na temu nedovršenih stanova i objekata širom Beograda, koji se prodaju gotovo svakoga dana. Kako stati na put nelegalnoj izgradnji objekata, i kako pomoći prevarenim ljudima.

Gosti u današnjoj emisiji bili su : Aca Popović, Ivan Simić, Siniša Mijatović:

Koliko već dugo živite u nedovršenom stanu, i kako ste došli do njega?

– Kada sam kupovao stan, pre dvadeset godina, firma "RAD" je bila bogata državna firma sa preko 1300 radnika. Kupio sam legalno stan i imao papire za njega. Živim u stanu gde nemam ni struju ni vodu, nemam osnovne stvari koje čovek treba da ima u 21-om veku. Da li su oni jači od ove države? Ja ne mogu sam da uvedem vodu, struju, a oni to ne žele, čak ni stanari ove zgrade ne žele ništa da urade po tom pitanju. Tuširam se u hotelu, a u kafićima idem u toalet. Molim ljude, molim državu da pomogne. Ova zgrada se nalazi u samom centru Beograda i ne treba biti ruglo! Zgrada je završena 60 odsto a donji deo zgrade ima i struju i vodu, jer se tamo izdaje lokal a i na njoj stoji reklama – rekao je oštećeni Siniša Mijatović.

Recite, koga ima u zgradi? Da li ste samo vi ušli u stan? Imate li papir da ste vlasnik stana? Šta gospodin Siniša može da uradi s pravne strane?

– Nažalost, ovakve stvari se veoma često dešavaju. Možete svuda videti objekte , ruševine, na kojima stoji reklama. Kada firma koja je radila zapadne u stečaj, ona mora ravnomerno i ravnopravno da raspolaže sa svojom stečenom masom. Oni imaju zakonsko pravo da rade ovakve stvari jer im trebaju finansije koje upotpunjuju njihov kapital, odnosno masu. izmene zakona o stečaju nisu dobre. Postoje svesna izigravanja i zloupotreba zakona. Sami smo počeli da urušavamo naš poredak. Počeli smo sve i svašta da uvozimo i da narušavamo našu privredu. Zakon je formulisan tako kako je formulisan – rekao je advokat Ivan Simić.

Ko ima korist od ovoga?

– Ako su svi stanovi prodati, a firma nema novca da završi stambene objekte, firma pada pod hipoteku i ne može ništa da proda. Korist nema država, privredni sud vrši kontrolu vođenja stečajnog postupka koji vodi stečajni upravnik. Pokrenuti su novi zakoni o legalizaciji.Stopira se i zaustavlja divlja gradnja. Ubuduće, investitiori dok ne završe prvo što su počeli, neće moći dalje da grade. Ovakav zakon ima elemente za sprovođenje i postojaće jači nadzor građevinskih inspekcija kod notara, gde on neće moći da overi stan kojem prethodno nije izdata dozvola – rekao je direktor Privredne Komore Srbije Aca Popović.

Kako se čuvati ovakvih stvari?

– Jedino je rešenje da vodite računa od koga, i šta kupujete.Sve zemljišne knjige su javne. Treba proveriti sve i pozvati advokata. Za kupovinu mobilnih telefona, ljudi ulože sate i sate da izaberu najbolji, a za stan čim čuju nešto primamljivo, kvadrat 700eura, oni pojure. Sve je javno. Svaki investitor postoji u registru i tamo možete da proverite kako firma radi. Na zapadu su stvari drugačije i ovo se ne dešava. Objekat koji se nalazi u katastru, nema potrebe dalje proveravati – rekao je arhitekta Nebojša Glišić.

Posle slušanja njihovih razgovora, šta možeš da zaključiš, ko tebi može da pomogne? Ko će tebi nadoknaditi troškove?

– Moj stan bio je završen šezdeset odsto, trideset odsto sam sam završio. Niko mi neće nadoknaditi, tu se jedino obogatio stečajni upravnik. Njima odgovara da zgrada bude pod stečajom i da žive od njihovih reklama. Mislim da jedino država može da mi pomogne i gospodin Vučić rekao je Siniša.

Koje je rešenje za ovakve situacije?

– Nama nije u interesu milion preduzetnika licenciranih već jaki organi i sastav kojima se daje plata da rade takav posao. Te sitne firmice će opet imati svoje ekonomske koristi. Prema tome, ono što je suština je savestan pristup svih građana. Građani moraju da pokrenu sudski postupak, da se jave svim organima, pa i da odu kod predsednika ako treba – rekao je advokat.

Izvor:Happy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter