Izvor:
02.07.2018 u 08:43
0

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ: Niko ne može da nam zabrani pregovore za Kosovo, veliki broj zemalja je na našoj strani!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ovog jutra je gost jutranjeg program Happy televizije.

Aktuelna tema oko koje se polemiše mesecima je priznanje Kosova i kako se Srbija bori da povrati ono što je njeno. Polako ali sigurno mnoge zemlje su počele da povlače svoje priznanje i Srbija neće prestati sa pregovorima.

Albanska politika je takva da se slika o povlačenju predstvalja u tom smislu da Srbija izmišlja i laže povodom zemalja koje su povukle priznaje Kosova i Metohije.

Ministar Dačić je prokomentarisao da ga takve priče koje se plasiraju jako pogađaju jer na neki način ispada da se bori da dobije bitku koja je već davnih dana izgubljena.

Priča se da je to sa povlačenjem priznanja neka predstava i kao nema od toga koristi. Znači mi smo u tom slučaju izgubili sve i šta onda mi radimo. Komentari da je to politička predstva stvarno nemaju smisla. Sve zemlje rade na tome da što više zemalja prizna Kosovo a kada mi to radimo i pregovaramo to nije kako treba. Priče da je Kosovo izgubljeno ako neko misli da je lako da neko povuče priznanje neka proba sam da to uradi- rekao je Dačić

Predsednik Francuske Makron je pre nekoliko dana izjavio da su mnoge zemlje na putu da povuku priznanje Kosova. Dijalog između Beograda i Prištine vodi Federika Mogerini koja je po mnogima odužila taj proces više nego očekivano.

Ministar Dačić je celu situaciju oko dijaloga pokušao da objasni na vrlo koncizan način kako bi javnost bila upoznata sa istinom.

To je nešto što veoma smeta ovima sa Zapada jer im ruši predstavu da je stvar već završena. Da je to tako Kosovo nikada ne bi došlo do toga da uopšte proglasi nezavosnost, oni su se borili oružjem protiv srpske vojske. Ako mogu da predstavim ljudima situaciju u kojoj se nalazimo. Mi imamo situaciju na kojoj se taj dijalog vodi na formi Brisela i radimo na tome da se promeni. Videli ste Haradinaja koji govori da treba Amerikanci da uđu. Ja sam sada bio kod Lavrova gde je on meni odobrio i rekao ako vi to hoćete mi ćemo da učestvujemo u dijalogu. Neke zemlje članice Evropske unije su nezadovoljne vođenjem Federike Mogerini odnosno realizacijom tog pitanje, jer se ona time bavi. Dolazi ovde kod nas, razgovara po Prištini, ide u Vašington,Berlin. To njeno modeliranje će pomoći toj ideji ali postoje i specijalni predstavnici koji će se baviti pitanjem Kosova. Situacija je inače na međumarodnoj sceni veoma haotična ne znate teško je uočiti procese– rekao je Ivica Dačić

Sa druge strane se postavlja pitanje koliko je podrška Rusije bitna u celom dijalogu. Tramp je izjavio da je za Krim, pa postoji bojazan koliko smo sigurni u Rusiju. Lavrov je potvrdio dolazak u Srbiju na jesen, a našem ministru rekao kada je bio u poseti Rusiji da će dobiti podršku ako Srbija to želi i smatra da tako treba.

Tu postoje velike razlike i nikada Rusija nijednim svojim aktom nije dovela u pitanje podršku Srbiji. U Nemačkoj se veoma drma politička scena i pitanje je opstanka kancelarke Merkel. Makron sa druge strane se postavlja kao neka protiv teža Nemačkoj, Britanija izlazi iz Evropske unije. Situacija na političkoj sceni je veoma komplikovana i ja ne vidim razlog da mi ne pregovaramo sa drugim zemljama po pogledu Kosova i verujete mi da postoji veliki broj zemalja koji kada sagledaju sve probleme ne pada im na pamet da priznaju Kosovo. Ima mnogo stvari i mnogo tema i onih država koje povlače priznanje jer imaju iste probleme na svojoj teritoriji– kazao je Dačić

Albanci vode twitter politiku i trude se na sve načine da zemlje koje su priznale nezavisnot priklone sebi. Oni stalno govore da su deo zapadnog sveta a ne muslimanskog. Sa Amerikom se trude da budu u što boljim odnosima, čak i da oni lobiraju za njih ali Dačić smatra da bi na kraju svi trebali da pronađu zajedničku varijantu koja bi bila pozitivna za obe strane.

Pacoli prati šta mi radimo i on je odmah otišao u Liberiju kada su povukli priznanje. Oni su mi onda rekli niko nikada nije došao u Liberiju dok nismo povukli priznaje. Pacoli je rekao da će onda da otvori ambasadu tamo. Ima tu zemalja koji su podržali naše stavove a priznali su Kosovo. Albanci vode twitter politiku i sa Amerikom treba razgovarati ponuditi jednu win win varijantu kako da se iz cele ove situacije u regionu pronađe rešenje koje je pozitivno za sve. Zato kada govorimo o Americi ne treba mnogo da se raspravljamo treba imati lobiste jer tako tamo stvari funkcionišu samo je pitanje sa kim treba raditi. U Americi stvari izgledaju prilično jednostavno postoji legalizivano lobiranje zna se koliko ko daje pare ko ga angažuje čak postoji i jedan političar koji priča da mi lažemo za povlačenja priznanja on je dobio milione za to i on je albanski lobista– rekao je ministar Dačić

Premijer Vatikana je bio u poseti Srbiji, pa se spekuliše i o dolasku pape i njegovom obraćanju na stadionu Crvene Zvezde.Vatikan nije priznao Kosovo i jedini je ponudio diplomatske veze.

Naši odnosi sa Vatikanom su važni za naše državne probleme, on je pri stavu o problemima koji se tiču celog hrišćanstava. Ja sam njihovom kardinalu dao celu sliku i podatke o uništenim manastirima i o svim državama koje su priznale i koje nisu Kosovo. Nismo još blizu posete pape ali ja lično mislim da bi to Srbija morala da organizuje jer ko zna koji će sledeći papa biti na našoj strani da budemo iskreni. Mislim da sa predstavnicima naše crke moramo da razmotrimo ovo pitanje, i mislim da ne postoji nikakva zabrana za to. Papa će sigurno posetiti region, štetno je da on ode na Kosovo a ne dođe u Srbiju, moje mišljenje je tako. Ako pogledate taj Azijski deo tačno se vidi da su muslimanske zemlje priznale Kosovo, nama je to veoma važna činjenice– jasan je bio Ivica Dačić

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter