Izvor:
30.04.2018 u 15:35
0

IVICA DAČIĆ ZA JUTARNJI PROGRAM HAPPY TELEVIZIJE: Jedino je važno i jedno je sigurno, Srbija će uvek opstati!

U jutarnjem program Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" gost u studiju je bio Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije.

Šešelj ja govorio da je izgazio hrvatsku zastavu. Hrvtska je rakla da niko nije video sam taj čin gaženja njihove zastave. Bez obzira na to prekinuli su posetu Srbiji.

Anstisrpska politika je postala svakodnevni deo žargona Hrvatske. Oni to rade bez obzira da li je to politička kampanja ili ne. Najgore je od svega što će to da bude tragično za narod koji je trpeo zločine u Drugom svetskom ratu i dešava se da se za vreme komemoracije u Jasenovcu pojavi zastava sa tim rečima koje nisu na dobrom glasu “Za dom spremni”. To nigde u svetu nema. Mi ponekada grešimo kada kažemo da je NDH Hitlerova tvorevina, ja se ne bih složio sa tim. To je bila ideja Hrvatske. Tu vlast nije nametnuo Hitler. Priznajemo sve državne tvorevine Hrvatske, ali smo suočeni svih ovih godina sa njihovim ponašanjem, pa i sad da reaguju na Šešelja. Predsednica Hrvatske, Kolinda se dogovorila sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će doći u Srbiju. Prosto, poslali su se zabunjujući signali kada je delegacija Hrvatske napustila Srbiju – rekao je Ivica Dačić i dodao.

Da se vratim na deo priče o zločinima koji su se dogodili. Danas imate u Hrvatskoj trgove i ulice sa imenom čoveka koji je govorio da srpski narod treba uništiti. U Evropi se ne zna gde su zlocincima grobovi, kuće i sve ono što bi moglo nekoga na bilo koji način pokrenuti. Ono što se desilo je nastavak jedne antisrpske politike u Hrvatskoj – rekao je Dačić.

Svakih par meseci hrvarsko-srpski odnosi dolaze do usijanja.

Pre svega EU nije trebala da primi Hrvatsku u članstvo dok se ne reše neka ključna pitanja. Ovda imamo situaciju da umesto da se ide ka poboljšanju odnosa ide se u drugom pravcu. Mi tražimo da se osude zločini protiv Srba, imamo otvorena pitanja iz 90ih godina, a oni i i dalje govore da je Srbija agresor. Jedini agressor je NDH koja je bila u ono doba do Šapca. Mi ne možemo da ne govorimo o Jasenovcu. Hrvatska bi trebala da bude primer svima, a ona ne samo da nije primer nego ni malo – istakao je Dačić.

Kako izgledaju vaši odnosi na samitima na kojima se vode razgovori na temu regulisanja odnosa?

Svi nam govore da treba da izgladimo odnose. Predsednik Vučič je bio vrla oštar po pitanju Kosova i kritikovao je Tačija. Bio sam vrlo ponosan na to. Tači je pričao da je organizovana komisija i da su krenuli sa radom na rešavanju pitanja ZSO. Nisu ništa uradili i ko zna kada će. Borisov je isto održao lekciju Tačiju, a Tači je pričao da ništa nije u skladu sa njohovim propisima i ništa nije u skladu sa konferencijom – rekao je Dačić.

Mi smo na kraju osuđeni jedni na druge i tu je trgovina veoma bitna jer je ona bila dosta dobra u vreme Jugoslavije dok se nije raspala. Evropa i neke zemlje su na strani Srbije, a neka i ne.

Čak i da je nešto u njihovom interesu oni ni to ne mogu da podnesu, da nešto zavisi od Srbije. Oslanjaju se na to da će nekim zemljama sugerisati i lobirati da priznaju Kosovo. U misiji UN, Francuska misija je saopštila našoj misiji da je ono što radimo za povlačenje priznanja Kosova ne prihvatljivo i da će Francuska uručiti svim tim zemljama sa kojima smo razgovarali protest. Meni Franciska kao takva nije jasna. Srbija i Francuska imaju strateško prijateljstvo i mnogo zajedničkih strateških projekata. Isto tako sada imamo situaciju sa Velikom Britanijom sa kojom može da dođe do problema. Ona će biti predsedavajuća na Savetu bezbednosti za Kosovo. Nastojeće da ukinu sve i to je moguće da će uraditi jer Kina i Rusija ne mogu da glasaju o procedualnim stvarima. Srbija tu nije prisutna i niko nema pravo veta. Britanija u Julu organizuje samit – rekao je Dačić.

Da li imate osećaj da nas neko ucenjuje?

Mi izvlačimo nekada sami zaključke. Ako se ne donese do kraja godine taj pravno obavezujujći sporazum o normalizaciji odnosa Beograda sa Prištinom onda će da se dovede do pitanja da li ćemo moći u EU, pa se onda sve menja. Sve je to, kada gledate u prošlost kakve su institucije postojale pa nestale, prolazno, jedino je važno i jedno je sigurno, Srbija će uvek opstati – rekao je Ivica Dačić.

Kako izdržavate duge letove, dosta putujeta kao se doražava to na vaše zdravlje?

Lekari mi savetuju da vodim račina o krvnim sudovima. Noge me bole. Mi imamo veliki broj zemalja gde treba da radimo na popravljanju odnosa i imamo mnogo zemalja prijatelja kojima niko neće da pomogne. Ja evo idem u Indiju, zemlju koja nije priznala Kosovo. Intenzivno radimo na tome da smanjimo broj zemalja koje su priznale Kosovo. Pričali su da političari koji su te zemlje posećivali ranijih godina, tražili da se podrže i bili u poseti tim zemlljama samo zbog svoje koristi. Nije se niko bavio pitanjima Kosova. Te zemlje imaju pamćenje i poštuju ljude još iz vremena stare Jugoslavije – rekao je ministar.

Proslavitićete radno 1. maj?

Koliko sam zemalja obišao nisam uspeo da se okupam u moru. Ne pijem lekove protiv malarije, vakcinisan sam protiv žute groznice. Ja odem u neku zemlju i na sastancima sam, radi se da bi Srbiji i narodu u Srbiji bilo dobro. Srećan 1. maj – rekao je Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter