Izvor:
06.02.2019 u 12:18
0

GORAN VESIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Beograd zaslužuje ulice Dobrice Ćosića i Milana Ekmenčića! (FOTO,VIDEO)

Gost prvog srpskoj jutarnjeg programa je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, koji je dao odgovore na najaktuelnije teme o glavnom gradu.

Presednik Srbije Aleksandar Vučić podneće u svojstvu građanina inicijativu Skupštini grada Beograda da dvojica akademika – pisac Dobrica Ćosić i istoričar Milan Ekmečić dobiju ulice u Beogradu, pisale je juče domaća štampa.

Zamenik gradionačelnika Beograda tvrdi da je potpuno normalno da glavni grad Srbije da imena ulica ljudima koji su pozitivno uticali na razvoj države:

– Potpuno je logično na predsednik jedne države da inicijativu za ovakvo nešto. Beograd je bio glavni grad velike Jugoslavije, zbog čega su mnoge ulice i dalje posvećene bivšim državama. Imamo Hrvatsku ulicu,Zadarsku, Makedonsku… Ulica Goce Delčeva, hvala Bogu, izmenjena je u ulicu Maršala Toulbuhina. Kakve veze Goce Delčev ima sa Srbijom? On je značajan za makedonsku istoriju, ne i za našu. Imate čitav niz ulica, koje nemaju nikakve veze sa Srbijom. Nastrojaćemo da ulice imaju veze sa našom ili svetskom istorijom. Dobrica Ćosić i istoričar Milan Ekmečić zaslužuju da imaju svoje ulice u Beogradu i zahvalni smo gospodinu Vučiću na ovakvoj inicijativi rekao je Vesić.

Mnogi su kritikovali odluku uvođenja ulica srpskom piscu i istoričaru, a Vesić je prokomentarisao:

– Spomenik Stefanu Nemanji takođe negiraju. Ne da ne razumeju, to je očigledno kampanja koja se vodi protiv aktuelne vlasti, a razlog tome je jer je Vučić rekao da se uvedu ulicu. Oni su imali priliku da ih postave, zašto nisu? Potpuno je normalno da predsednik Vučić naloži da se napravi spomenik osnivaču srpske države. To što mi nemamo još uvek spomenik Stefanu Nemanji, govori samo koliko poštujemo našu istoriju – objasnio je zamenik gradonaćelnika srpske prestonice.

Gospodin Vesić objasnio je kako će izgledati spomenuti spomenik, ali i koje su još novine koje će činiti da Beograd postane nalik svetskim metropolama:

Raspisali smo međunarodni konkurs, pobedila je španska ekipa. Na čelu smo stavili Jana Kuzelja, Slovenca, što su takođe iskritikovali… Savski trg će izgledati poput muzeja. Biće potpuno preuređen, biće pešačka zona, Savska ulica se rekonstruiše, Karađorđev trg… Mnogi su rekli da je ovo bolesno. Bolesno imati spomenik osnivaču srpske države? Kada ne pravite konkurs, ne valja, kada napravimo ne valja. Normalno je da naše spomenike grade dobri strani stručnjaci, kao što su mnoge koji već postoje, to je potpuno normalno. Mnogi koji se dive svetkim gradovima, bune se kada se nešto slično gradi u Beogradu – istakao je Vesić.

Da li će Karađorđeva ulica biti novi centar grada?

– Beograd je dovoljno veliki grad da može da ima više centara, pogledajte London? Kod mene dolaze košarkaši NBA-ja, koji nisu tu mesecima, primete koliko se gradi i da se Beogad značajno menja. Potpuno je normalno da se preuređuje. Čuo sam napade što želimo da preuredimo šećeranu, znate li na šta liči šećerana. Preuređena su apsolutni trend u svetu.

Zamenik gradonačelnika Beograda osvrnuo se na odštetu koju bi grad Beograd trebalo da plati:

– Beogradu treba da pati 1000.000 dinara devojčici, kojoj je slomljen nos na protestima za vreme prethodne vlasti. Mi plaćamo, jer je to uradilo obezbeđenje Dragana Đilasa. Branili su se time da je devojčica bila na neprijavljenom protestu. On napada mene, što je potpuno normalno, jer smo mi politička konkurencija. Ali, ja imam prava da se branim. On je jedan bahati tajkun, koji misli da je sve njegovo, tako se ponašao dok je bio na vlasti. Ja mislim da je on najveća pretnja za demokratiju. Zato mi danas otplaćujemo greške njegove vlasti, kao što je to slučaj sa ovom devojčicom – rekao je gospodin Vesić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter