Izvor:
07.12.2018 u 10:13
0

MINISTAR GORAN TRIVAN U JUTARNJEM PROGRAMU „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Svakako gas umesto uglja, mazuta i bilo čega drugod! Spasićemo živote! (VIDEO)

U jutarnjem programu Happy televizije „Dobro jutro Srbijo“ gost je bio Goran Trivan ministar zaštite životne sredine.

Pokrenuta je priča da se već nekoliko dana pet gradova guši u smogu više od 100 dana. Jedan od tih gradova koji je privi među jednakima je grad Pančevo koji je najugroženiji je 157 dana izloženo najzagađenijem vazduhu. Da li je pošumnjavanje rešenja da se smanji zagađenost vazduha.

Pošumnjavanje je najvažniji način kako ćemo se izboriti i sa posledicama klimatskih promena, ali i sa mnogobrojnim teškoćama sa kojima se susrećem naročito kada je u pitanju vazduh i svakako rešenja. Lokalne samouprave, a ministarstvo će pomoći svima koji zatraže pomoć, moraju da povedu računa čime se grejemo. Zima nam je problematična, jer počinjemo da se grejemo. Moramo da vodimo računa i čime se grejemo. Da li je mazut u pitanju ili nešto drugo. Imate veliki broj individualnih kotlartrnica koje koriste čvrsto gorivo, ugalj. Mazut i ugalj kao gorivo su katastrovfalan izbor – istakao je ministar Trivan i dodao da ako ste u dilemi da li da se grejete na ugalj ili drvo, bolja opcije je drvo jer ono devet puta manje zagađuje vazduh.

Svakako gas umesto uglja, mazuta i bilo čega drugod! Spasićemo živote!

Zagađen vazduh ubije 6000 ljudi. Saobraćaj je isto veliki problem jer su izduvni gasovi veliki zaađivači posebno u velikim gradovima.

Komplaksno je sve, čak i kada se grejeta na struju i nju mora neko da proizvede. Termoelektrane je proizvode, a one rade na ugalj. Da se vratimo na gradove, ljudi trebaju radije da koriste drvo, nego ugalj, o mazutu i da ne govorimo, ono je najveći zagađivač. Skandalozno je da imate veliki broj ustanova da se greju na mazut ili ugalj, a da su državne. Mora da se radi na tome da se sve priključe na centralno grejanje, a individualne kotlarnice moraju da se zatvore – rekao je ministar i dodao da su stari automobili koji su na putevima još jedan od problema u nizu i pozvao građane da učine što je moguće više za ekologiju i čistoću vazduha.

Ne želim da Srbija bude groblje starih automobila. Poziv građanima je da učine sve što je u njihovoj moći, a još više individualnim kotlarnicama da vode računai čime se greju, kao i čima se gradovi greju i kojom tehnologijom. Moraju da nam se obrate ako postoji problem da ga rešimo jer postoje fondovi iz Evrope i moramo da radimo zajedno na rešavanju problema.

Sama svest pojedinca nije dovoljno velika, šta raditi na podizanju svesti?

Razgovaramo o tome u medijumu, namerno to kažem jer televizija medijum. Mi smo u kućama ljudima i uloga televizije je veoma važna. Mediji su delovi porodica i budući da ste svaki dan sa njima moramo pričati. Drugo je koliko se ekolozi mogu izboriti za ekološke teme, ali su više te teme prisutne nego ranije. Mi bez civilnog društva ne možemo – rekao je Trivan.

Pomenuli smo pošumljavanje, koje ja dozvola potrebna da se zasadi neko drvo i da li su nam potrebne dozvole?

Postoje pravila, gde god da posadite drvo, a da ima smisla slobodno posadite ili pozovite Gradsko zelenilo ili Sekretarijat za životnu sredinu ili Komunalno preduzeće i oni mogu i hoće da posavetuju. Sada je vreme za jelke – dodao je ministar.

Da li imate saradnju sa UN?

Imamo jako dobru saradnju i oni su organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine. Za godinu dana naših nastupa došli smo do toga da su nas primetili i odlučili su da Srbija organizuje konferenciju o zaštiti životne sredine. To nam je bio znak i okupili smo dvadeset zemalja. Mi ne spadamo u klimoglavce i ne dozvoljavam da nas neko ponižava. Postavljeno im je mnogo pitanja koja su ih iznenadila Ekologija je poligon na kom možemo svi da sarađujemo. Lepo smo se spremali i ovo je bio veliki posao organizovati za toliko zemalja u dva dana konferencije. Dobili smo sva priznanja i usvojili smo zajedničku deklaraciju i kolege iz UNEPA kažu da nisu videli takvu energiju i posvećenost poslu zaštiti životne sredine. Ja sam birao ljude koji su bolji od mene. Cilj je da tako školujete ljude, da kada se pomerite dođe bolji od vas, ne bi li Srbija napredovala. Ovu konferenciju smo iskoristili da Srbija postane lider i sledeće godine u martu se u Najrobuju održava skupština gde ćemo predstaviti ciljeve i strategiju ovih dvadeset zemalja, koje imaju zajednički stav. Inovacije i životna sredina su blizanci, do sada smo to radili ali sada su na delu nove tehnologije koje ćemo da uključimo. Pričali smo šta koja zemlja može da uradi po tom pitanju – rekao je Goran Trivan ministar zaštite životne sredine.

Gostovanje Gorana Trivana u jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" možete pogledati u videu ispod.

Izor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter