Izvor:
03.12.2018 u 14:44
0

EKSKLUZIVNO ALEKSANDAR ČEPURIN ZA HAPPY TELEVIZIJU: „Putinova poseta Srbiji će biti prijatna za obe strane“! (VIDEO)

U jutarnjem programu Happy televizije „Dobro jutro Srbijo“ gost je bio Aleksandar Čepurin ambasador Rusije u Srbiji.

Iznenadilo nas je što su Evropa i Amerika oklevale da osude takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije i BiH. Rusija se oglasila odmah.

Bukvalno sledećeg dana je bila odgovarajuća reakcija iz Rusije i tu je sve jasno. Kosovo je postalo žrtva mode i bazizlaznosti. Sada je u trendu sa se uvode ograničenja i takse. Kada sam studirao na fakultetu, neke fraze sam zavoleo. Ova fraza je od Karla Marksa. Kada proučavaš rat istorija se ponavlja dva puta. Prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Sankcije protiv Jugoslavije su jedno i sadašnje sankcije liče u nekom stepenu na farsu. Vidimo da je oko deset zemalja potvrdilo da ne priznaju Kosovo, videli smo stvari u Interpolu i mnoge zemlje sumnjaju sada u Kosovo. Interpol je bio detonator toga, bezizlaznosti. Sankcije u dugoročnom periodu neće biti dobre za Prištinu – rekao je ambasador Aleksandar Čepurin.

Mi koji smo dobijali sankcije tokom devedesetih godina znamo da ovo nisu sankcije Ramuša Haradinaja već Amerike. Jasno je da iz tog razloga nije bilo osuda i reakcija velikih država, izostale su. Videli smo da je u Parizu došlo do susreta Vladimira Putina i Hašima Tačija, ko je bio inicijator to gsusreta?

U takvim situacijama bolje je da budemo suzdržani, mi moramo da razmatramo situaciju uz razumevanje subjekata i kada je došlo do te reakcije nisam video da neko to podržava. Dobro je da je EU dala izjavu da je zabrinuta za dešavanja i dobro je da je pozvala obe strane. Unija je govorila o Beogradu i Prištini, a ono što je loše je da se Priština uopšte ne čuje i nisam video nikakve poteze i reakcije sa njihove strane na ove apele, tako da je tu nade sve manje. Mislim da je to vrlo važno za pitanje ugleda EU. To je šansa za EU da obnovi svoj ugled i nadamo se da će biti postignutih rezultata, iako je nade sve manje. Na političkom planu postoje četiri tačke, prva je pooštravanje situacija na Balkanu, druga tačka je kada govorimo o CEFTI i kršenju tog sporazuma, to je pogibija i propast. Treće, Srbija ima pravo da odgovori istim merama koje su njoj uvedene, ali dobija i moralno pravo. Srbija je uzdržana i to je dobro i četvrto obična situacija se pogoršava i to vrlo brzo i u regionu kakvav je Balkan tu naravno postoji opasnost proterivanja srpskog stanovništva. Verujem da Beograd to neće to dozvoliti – rekao je Čepurin.

Enver Hodža je rekao da postoji pakt u regionu protiv Srba.

Video sam to, ali su juče dali demant, to pokazuje nervozu Prištine i ogromnu fantaziju. Dobro to razumem, svet je vrlo nestabilan danas i bilo gde da pogledate svuda su kolosalne nesuglasice na globalnom nivou i jasno je zašto. Mi prolazimo kroz istorijski period koji može dugo da traje i ovo je promena odnosa snaga. Političkih snaga, ekonomskih i vojnih, sve se to premešta i izaziva probleme širom sveta. U ovoj siutuaciji je važno da budemo ozbiljni i da se suprostavljamo koracima koje preduzima Priština. Bolje je 10 godina pregovoranja nego jedan dan rata. Bolje je da vodimo komplikovane pregovore nego da dovedemo da zaoštravanja situacije – istakao je Aleksandar Čepurin.

Pregovori pod patronatom u Briselu su propali. Priština zove Ameriku, a u tom slučaju Srbija traži da se uključi i rusija. Diplomatija u hodniku je aktuelna.

Uvek postoji u svakoj situaciji element straha, ali ono što se tiče podrške Rusije, ona je čvrsta i Rusija zauzima taj stav. Mi kao prijateljska zemlja podržavamo Srbiju i međunarodno pravo je na strani Srbije. Ono što nervira Prištinu je to da podršku Srbiji pruža još više zemalja – istakao je Čepurin i dodao.

Mi imamo kancelariju u Prištini, to je deo ambasade i tamo rade naše diplomate. To je važno i rađeno je u saglasnosti sa Srbijom. Video sam „diplomatiju u hodiku“ u svetu, to se ne krije. To je isto kao da vam neki siromašni ljudi na putevima prilaze. Što se tiče Putina on je kulturan i prirodan čovek, oni su u Francuskoj puštali neke ljude da mu priđu i takvi kontakti ne znače promenu stava prema Srbiji. Potrvrđujem da Rusija sledi Rezoluciju 1244 i to je jedini pravni okvir regulisanja i glavni igrač je tu Srbija. Ona definiše da su pregovori protiv svake žurbe i zalažemo se da oni budu bez bilo kojeg pritiska i mešenja da se problemi reše. U slučaju postizanje dogovora, moraju da postoje čvrste garancije koje su dugoročne. Autonomija u okviru Srbije.

U Buanosairesu su zakazivani i otkazivani sastanci Putina i Trampa. Da li je do susreta došlo ili ipak nije?

To je čudna situacija, mislim da nije došlo do susreta. Radi se o unutrašnjim poslovima koji su vezani sa Kojenom i optužbama Trampa koja su vezana za Rusiju. U Argentini je održan dosta dobar samit devetnaest zemlalja, koji na globalnom planu imaju veoma veliki značaj – rekao ja ambasador Rusije.

Da li je istina da Rusi lansirtaju kosmički brod da vide da li je Amerika prva stigla do Meseca i kročila na njega?

Nisam siguran da je tada bila potrebna potvrda, ali deo snimaka je napravljen u studiju. Stenli Kjubrik je radio na tome i sada svi priznaju to kao i Amerika. Pre ili kasnije ćemo to saznati. Zašto nikada niko nije otišao na Meseć, zračenje je veliko, a oni na snimku nose laku odeću, a vidno je da nema senki – rekao je Aleksandar Čepurin.

Kada će doći do pomirenje Rusije i Amerike?

SAD je sa drugim zemljama partner, koje su naši partneri. Poželjno je i moramo da da imamo konstruktivne kontakte. U ovom obliku u kom je Tramp odlučio da se ne sastane sa Putinom, to nije dobro čak i u moćnom smislu. U jednom momentu on govori da očekuje ovaj sastanak, govori da je odličan trenutak, ali kasnije taj sastanak otkaže. Tu posotji minimalnosti uljudnog ponašnja. Rusija je spremna na sastanak, ali sada je inicijativa održavanja na strani Amerike. Sastanak je moguć da se održi u junu, a možda i ranije u Osaki.

Bile su i provokacije i organizovani su incidanti da ne dođe do pomirenja Rusije i Amerike.

To je vezano za geopolitičke promene do kojih dolazi u svetu. Dominacije Zapada je sada u pitanju. Vidimo da je Kina realno broj jedan i na vojnom i na ekonomskom planu. Važno je da Amerika sarađuje sa nama i mi smo vojno i politički gledano važni igrači, zajedno sa Amerikom. Naći će se modus za rešavanje problema, ali je sada vreme turbulencije. Dobro je da Putin nije imao sastanak sa Trampom jer je imao vremena za druge bilateralne sastanke – rekao je Aleksandar Čepurin.

Za Srbiju je ogromna čast da ugosti Putina. Kakvu poruku nam šalje ta poseta predsednika Rusije?

Sastanci predsednika Srbije i Rusije su postali regularni. Oni prvi su protokolni za upoznavnje, a sada su konkretni sastanci gde je dobra atmosfera i vodi se radna beseda o pitanjima od interesa u prijateljskoj atmosferi. Ove godine ćemo sa Srbijom postići rekordnu robnu razmenu. Rusija uvozi od Srbije. Postoji osnova da se to udvostruči i ekonomija Srbije se razvija i postoji veliki potencijal. Postoji dvanaest proekata i očekuje se promena i obnova. Tu su programi za privredu, energetiku, gasovod, informacionu tehnologiju koja je važna jer će Rusija uložiti veliki novac u to. To je intelektualno uključivanje jer i Rusija i Srbija imaju mlade ljude koji su stručnjaci i zašto ne bi napravili nešto što je izvanredno. Ima nekoliko tema o kojima moramo da razmenimo mišljenje i da radimo regularno. Ruska pozicija je čvrsta i pokušava da bude dosledna u spoljnoj politici i Srbiji je potrebna podrška da bi napredovala.

Postoji Putinov paket za Srbiju, da li ćemo videti taj paket?

Naravno da postoji želja da se pomogne srpskoj ekonomiji da procveta i da bude prosperitetna. Naravno da bi bilo dobro. Znate da je ekonomija Rusije rasla i sada je zadatak premašiti svetski prosečn rast. To će da se smatra dobrim rastom. Stvoreno je dvanaest proekata i tu je ogroman novac koji država ulaže i pretpostavlja se da ćemo prisno sarađivati sa drugim zemljama. To je odbra šansa da se omladina zadrži u zemlji i dobro je da se pojavi neki novi Nikola Tesla. Ovde u Srbiji postoje oblasti u kojima možemo da sarađujemo i zašto ne bismo sarađivali i razvijali nuklearnu medicinu na ovom prostoru. Potoji kulturna saradnja i Putinova poseta Srbiji će biti prijatna za obe strane – istakao je Aleksandar Čepurin.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter