Izvor:
05.09.2018 u 07:50
0

MINISTAR ZA INOVACIJE I TEHNOLOŠKI RAZVOJ NENAD POPOVIĆ ZA HAPPYTV: Saradnja sa „Rosatomom“ velika šansa za Srbiju!

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović gost je jutarnjeg programa Happy televizije.

Popović se juče sastao sa delegacijom ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom i razgovarao o mogućnostima saradnje naše zemlje u privredi, medicini, poljoprivredi i naučno-istraživačkoj delatnosti.

On je istakao da je dolazak 15 rukovodilaca Rosatoma velika šanasa za srpsku privredu i naznačio da je reč o najvećoj ruskoj državnoj korporaciji sa 330 kompanija i više od 250 hiljada zaposlenih koja, kako je rekao, za narednih deset godina ima potpisane ugovore vredne više od 130 milijardi dolara.

Ministar je ocenio da postoji veliki potencijal za saradnju Rosatoma i srpskih kompanija, a posebno onih koje se mašinogradnjom, elektrotehnikom, informacionim tehnologijama, digitalizacijom, poljoprivredom, medicinom.

Upravo je grana medicine ta koja je jako bitna jer je vezana za problem onkoloških bolesti u Srbiji.

Naglasio je da je ovo prilika da se uspostave i veze između srpskih i ruskih naučno-istraživačkih organizacija, instituta i fakulteta koje su prekinute pre više od dve decenije.Neko je Srbiji zabranio da prekine bilo kakva nuklearna istraživanja i institut Vinča koji je bio fantastičan u tim istraživanja polako je prestajao da postoji.

Šteta je velika da 30 godina Srbija nema nikakve odnose sa tom Ruskom korporacijom, njihov najveći deo biznisa je danas koriščenje nuklearne energije pre svega u medicini oni su prvi u svetu za lečenje onkoloških bolesti. Oni imaju saradnju sa 16 zemalja Evropske unije koje koriste njihovu tehnologiju u medicinske svrhe. Veliki broj tih farmaceutika uvozimo, najviše iz Hrvatske i Slovenije. Zašto mi da uvozimo to kada možemo sami da upotrebimo. Siguran sam da i naši privrednici mogu da pokažu svoje potencijale, kao i da možemo da zainteresujemo 330 kompanija iz Rosatoma da svoju proizvodnju započnu i u Srbiji – kazao je Popović.

Poznati su Putinovi gigantski projekti za Srbiju počev od digitalizacije, atomske energije, ulaganje u železnicu, privredu pa nadalje.

U ovom periodu digitalizacije Rusija je postavila upravo tu granu kao jednu od glavnih grana u inovacijama. Mi imamo veliku saradnju sa njima osim u medicini, saradnja je i oko vode jako bitna. Kao što je nafta danas, voda će biti jednog dana veliki resurs sa unapređenim sistemima koji se koriste za prečišćavanje kako bi imali čistije reke i jezera. To su te nove inovacije, kao i u hrani gde će se koristiti nove tehnologije pakovanja hrane koje su najbolje za čuvanje onog najkvalitetnijeh sastojka u njoj. Ljudi ne znaju da su oni takođe u Rusiju najveći proizvođači vetra. Rusi su pametan narod, dobri inženjeri i sada je došlo vreme da to znaje plasiramo i mi. Često mislimo da Rusi ne sarađuju sa zapadom a hiljade i hiljade preduzeća je upravo njihov zajednički biznis. Afrika i Zimbabve su nova mesta gde će oni plasirati svoje tehnologije, oni su zadovoljni našim inžinjerima i tu je šasna za njih, ja sam siguran da Energoprojekt može da gradi elektrane zajedno sa Rusima jer imamo sposobne ljude. Ove godine mi ćemo imati ponovo izvoz IT usluga, više imamo izvoz tih usluga nego voća i povrća – rekao je ministra Popović

Ministar se osvrnuo i na razgraničenje Kosova, istakao da je Srbija spremna za kompromise i prokomentarisao kako Rusija reaguje na sve to.

Što se tiče razgraničenja, niko još nije video sadržaj svega toga ali postoji jedan momenat koji je jako važan. Situacija u Evropi se menja strahovitom brzinom i niko ne zna šta će biti nakon njihovih izbora i mislim da će situacija drastično da se promeni. Mi imamo pet zemalja u Evropi koje nikada neće priznati Kosovo. Mislim da je veoma važno u svim pregovorima pokazati strpljenje, ne žuriti. Rusija svo vreme sa Putinom na vlasti podržava sve srpske inicijative i želju za kompromisom. Rusi su nekoliko puta bili spremni da stave veto kada je neko pokušao da ukine rezolucija 12/44 i oni je zaista poštuju i drže se toga, Siguran sam da možemo uspostaviti kompromis treba biti samo kreativan i uporan. Mi pokazujemo veliku želju da se nađe rešenje zajedno sa predsednikom Vučićem. Mislim da je ova predstojeća poseta Vučića Kosovu jako važna i predsednik insistrira na tome kako bi se pomoglo ekonomski zajednici tamo– rekao je Popović

Pored dobre saradnje sa Rusijom Srbija ima odlučnu saradnju i sa kinskim kompanijama koje svakodnevno investiraju u našu zemlju. Naša zemlja je sa Kinezima potpisala memorandum o izgradnji industrijskog parka za voće i povrće.

Pregovori su pri kraju i detalji će se znati kada se sve bude završilo, zahvaljujući tom parku, proizvođači iz Srbije bi dobili mesto za plasman voća i povrća na evropsko tržište.

Toliko su dobri pregovarači i vredni, znaju sve detalje šta i kako treba da se radi. Oni su velika imperija ali uvek mirno i tiho pregovaraju i sa osmehom. Oni su pristutni na svim kontinentima, i svuda su veliki investitori grade aerodrome, luke – zaključio je Popović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter