Izvor:
27.08.2018 u 11:41
0

IVICA DAČIĆ ZA JUTARNJI PROGRAM HAPPY TELEVIZIJE: Za Srbiju je sada važno političko jedinstvo i stabilnost!

U jutarnjem programu „Dobro jutro Srbijo“ na HAPPY Televiziji gost je bio Ivica Dačić ministar spojnih poslova Srbije

Imali ste susret za Džonoim Boltonom. Neki novi vetrovi stižu do Srbije.

To je prvi neposredan dokaz o čemu sam ja govorio i ranije, a mnogi su me osporavali. Više puta sam izjavljivao da se promenila pozicija spoljne politike Amerike. Ljudi ne shvataju promenu te početne pozicije Srbije u pregovorima. Politika SAD ranije se rukovodila nekim „autopilotom“, kako se postavila pre 30 godina. Sada se prvi put desilo da živi pilot vozi avion. Promena pozicije je da se ipak razgovara o toj poziciji, da ta tema o kojoj se razgovara nije zatvorena i cilj je da se nađe kreativno rešenje. Tačnije da se vidi rezultat nekog našeg dogovora. Promena je što SAD dozvioljavaju da se mi dogovorimo – rekao je Ivica Dačić.

Ranije smo imali poziciju koja je bila priznavanje Kosova, tačnije pravljenje države u državi.

Kada kažem „mi“ mislim na moje angažovanje i na angažovanje predednika Srbije Aleksandra Vučića, odluka ne može da bude samo domen rada EU. Ranijih godina, kada sam bio na poziciji i vodio dijalog, bila je dilema ko će da učestvuje na strani Srbije na tom dijalogu. Kod Ketrin Ešton sam ja bio sa Hašimom Tačijem. Govorio sam da treba da tražimo trajno rešenje. Sveki put sam Tačiju to govorio, ali su rekli nemoj to, veliki brat sluša. Sada je taj veliki brat promenio svoje pozicije – rekao je ministar spoljnih polsova.

Njihova zamerka je bila da je to rizično.

Rat u Jugoslaviji je izazvan aktima Slovenije i Hrvatske. Sad su se setili kada su porušili Jugoslaviju da ne može i da je rizično. Rusija podržava našu ideju, još od vremena kada sam ja bio premijer. Kod nas, ono što je za nas bitno, je to da dobro procenjujemo situaciju u kojoj smo. Ja sam rekao ranije u situaciji u kojoj se sada nalazimo kada je značajan boj zemalja priznao Kosovo kao i većina zapadnih zemalja pitanje je šta se od svega toga može dobiti ukoliko uspemo da peokrenemo situaciju. Prošlo je šest godina kada sam to pomenuo i mnogo se vremena potrošilo – reka je Ivica Dačić.

Još je Dobrica Ćosić govorio o podeli Kosova. Govorio je da ako rat počne da će početi na Kosovu i još mnogo toga.

To je dokaz da je pogrešna teza da je pitanje Kosova demokratsko pitanje i da je Milošević svemu kriv. To je jedna velika prevara. Sećam se 1999. godine i tih godina vladika Artemije je rekao i imao je tu misao da je Milošević kriv za Kosovo. To je na prime nešto o čemu bi SPC trebala da razmišlja. Ako smo mi izvršli terort nad Albancima odakle nam pravo onda da govorimo da je Kosovo srce Srbije. Kosovo jeste srce Srbije, a mi nismo izvršili teror nad bilo kojim narodom – rekao je Ivica Dačić i dodao.

Za Srbiju je sada važno političko jedinstvo i stabilnost. Ono što je realno je da mi imamo severni dao Kosova. To nije idealno, ali je ne vidim šta je bolje od toga. Da li je bolje da sve ostane kako jeste, ali problem je u tome što se neće zamrznuti konflikt niti će se zamrznuti svi oko nas – rekao je miistar spoljnih poslova.

Kosovo je naizgled bilo mirno kada je bio rat u Jugoslaviji.

Ceo raspad Jugoslavije je bio deo jednog plana. Austrija i Nemačka su forsirale priznanje Slovenije i Hrvatske iako nije bilo u skladu sa Ustavom. SAD i druge zemlje Evrope su popustile pod zahtevima Austrije i Nemačke. S druge strane kada je na red došla BiH SAD je bila prisutna. Kada sve to sagledate vidite da je Jugoslavija kao i uvek bila žrtva geostrateških i geopoltičkih promena koje su se dešavale u svetu. Rusija nije imala snage da pomogne Srbiji koliko je očekivala, jer je tada na vlasti bio Jeljcin. Naravno tada se nije moglo sagledati dokle se moglo ići i to je i greška Miloševiča. Precennjena je situacija, da niko neće bombardovati Srbiju i da neće niko ići tako daleko – rekao je Dačić.

Govorilo se da je Srbija kriva što je Kosovo otišlo iz Srbije. Kada je proglašena nezavsisnost Kosova? Nestabilnost u Srbiji je prilika da se na drugoj strani rešavaju bitne stvari.

Zato je bitno da Srbija bude stabilna. Ona je na tapetu i žrtva geostrateških promena koje se stalno dešavaju. Bolton me je pitao šta Rusi misle. Lavrovu sam to rekao i neka se sretnu pa neka razgovaraju – rekao je Dačić

Kada se Merkel sastane saTrampom ii makronom, nekako uvek mislimo da se priča o Srbiji

Danas u svetu treba da se desi nešto da bi mi izašli iz teme. Tramp ide više na bilateralne aktivnosti. Danas postoji veliki animozitet prema Rusiji i Kini, a evo i prema EU. Britaija će izaći iz EU i bez dogovora sa njima. To je pitanje raskida raznih ekonomskih, kulturnih i drugih veza. Francuska postaje bitan faktor, što Nemačkoj ne odgovara. Kompletnu situaciju treba gledati. Ako neko misli o interesu Srbije ne bi trebao baš to da priča u javnosti, već bi morao da gleda za boljitak Srbije i budućnosti – rekao je Ivica Dačić.

Da li Vučić i Dačić imaju uloge dobrog i lošeg policajca?

Vučić kao predsednik mora da ima obzira, njegova pozicija je takva, a ja mogu i oštrije da pričam. Da se razumemo mi se ne igramo toga. Ono što nas čeka je veoma burna jesen, rokova ima, ali kada bismo želeli da uhvatimo voz sve bi bilo pod znakom pitanja. Mogerinijevoj ističe mandat – rekao je Ivica Dačić.

Bilo je licitiranje da li treba dijalog da se završi.

Bilo bi dobro da se sve to reši dok se ne završi mandat. Rokovi ne postoje osim zajhedničkog interesa da se dođe do zajedničkog rešenja. Zašto, zato što se nije desliso da se Amerika i Rusija slažu oko nečega, da se dođe do zajedničkog rešenja. Sad se slažu. U Prištini priželjkuju da se vrati politika koju je vodio Klinton i sama ta proslava Klintonovog rođendana je i dokaz – kazao je Ivica Dačić.

Ovo što Tači radi priča se da nema podršku partija.

Stalno se vadi na to da ne može da se ostvare neki dogovori iz Brisela zbog nestabilnoti. Kosovo je problem i Beograda i Prištine. Oni ako ne prihvate realnost, da mora da se dođe do kompromisa, neće ništa uraditi. Mi najviše volimo da slavimo poraze i ne znam koju smo bitku opevali kada smo pobedili. Neko bi biše voleo da Srbi pobegnu sa svoje zemlje i završena priča. To se neće desiti – rekao je Dačić i dodao.

Veoma je važno da napravimo pravu procenu mogućih sitauacija i dobru analizu stanja da vidimo šta trebamo da radimo u narednih 100 godina. Plaćali smo cenu i sada moramo da stvorim agendu po kojoj ćemo ostaviti državu na sigurnim temeljima za dalje – rekao je Ivica Dačić.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter