Izvor:
17.04.2018 u 03:43
0

HARADINAJ U „ĆIRILICI“: Da li sam ubio nekoga? Ne znam, verovatno, rat je rat!

U ekskluzivnom izdanju emisije “Ćirilica”, gost autora i voditelja Milomira Marića je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Prvo pitanje odnosilo se na ono oko čega se mnogo prašine diglo poslednjih meseci – formiranje Zajednice srpskih opština.

– Hajde da prvo ustanovimo o kakvoj ZSO je reč, pa tek onda kada će biti formirana – rekao je Haradinaj, na šta se nadovezao Milomir Marić rečima:

– Mi bi smo voleli da to bude Republika Srpska na Kosovu.

– Jedna varijanta je kao Briselski sporazum. To nije konačno jer Ustavni sud mora odlučiti o tome. Mi možemo sada formirati ZSO, ali je to pitanje Ustava Kosova.

Milomir Marić upitao je Haradinaja da li je tačno da se po tom ustavu samo ime može održati, a da sve tačke koje ga sadrže nisu po u skladu sa ustavom.

– Za mene je rano da sada sam interpretiram to, ali ono što sam uradio jeste da sam intenzivirao to pitanje, odnosno, uspostavio mehanizme njegove implementacije. Imamo i menadžment za implementaciju koji je sastavljen samo od Srba. Dvoje ih je sa severa Kosova, a dvoje iz južnog dela. Problem će nastupiti kasnije, da li će taj završni dokument biti u skladu sa ustavom.

Na konstataciju da se Srbi plaše da će ta ZSO biti formirana tako da bude pod potpunom kontrolom Prištine, Haradinaj je rekao:

– Ne mora se to zvati strahom, ali Kosovo postoji i izvor našeg postojanja je Ustav. Tako svi ovde funkcionišemo.

Ovde se, dakle, govori o Ustavu Kosova, dok srpski ustav govori da je Kosovo deo Srbije. Da li se i Haradinaj s tim slaže?

– Pa, nisam čitao Ustav Srbije, ali mislim da se tu ne radi o realnosti. Kosovo je nezavisno od 2008. godine i priznato je od strane zavidnog broja zemalja u svetu i institucija. Još nije realnost da ga i Srbija prizna.

Milomir Marić je konstatovao da Albance iz Srbije niko nije i ne proteruje, a da je 200.000 Srba proterano s kosova.

– Ako već govorimo o ciframa, onda moramo reći i da je 1999. godine million Albanaca moralo da napusti Kosovo. Mnogi su se vratili, ali ne svi.

– Svi Albanci su se vratili, ali ne i Srbi – konstatovao je Marić.

– I neki Srbi su se vratili, ne znam tačan broj. Želim reći da nema prepreke živeti na Kosovu zbog nacionalnosti, zato što si Srbin na primer. Veliki broj živi ovde u Prištini, ne mogu da kažem koji je to broj. Evo na primer, drugi program naše televizije je na srpskom jeziku. Situacija Srba na Kosovu nije toliko teška kako se predstavlja u Beogradu.

Zanimljivo je bilo pitanje dokumenata Srba sa Kosova na kojima stoji da su Kosovari, a ne Srbi.

– Pa znate i meni stoji u ličnoj karti da sam Kosovar, a ne Albanac. I još nešto, Srbima piše na ćirilici ime i prezime.

Brutalno hapšenje Marka Đurića pre nekoliko nedelja izazvalo je veliku pažnju u svetu. S obzirom na to kako je sve izvedeno, postavlja se pitanje da li je ikada igde jedan pregovarač tako otet i vođen ulicama grada kao Marko Đurić.

– To je jedna čudna situacija, baš čudna. Niko se zbog toga nije osećao dobro. Marku Đuriću je bio zabranjen ulazak do sutradan, i mi smo mislili da se neće pojaviti. Čak sam ga lično molio, preko svih kanala, da sačeka do sutra kada istekne zabrana ulaska. Da je samo sačekao dan kasnije i sve bi bilo u redu. Znate, da nismo reagovali opozicija bi reagovala. Bio je to nespretan splet okolnosti i moram reći da je i Srbija tu pogrešila.

Na pitanje Milomira Marića na koga je mislio predsednik Vučić koji je rekao da je jedan poziv oslobodio Marka Đurića, Haradinaj kaže:

– Najverovatnije je predsednik Vučić zvao nekoga u Prištini i niko ovde nije želeo da se to oduži. Mene niko nije zvao, a bio sam za to da se ne dovodi u Pruištinu, da se što pre to završi i da se čovek vrati svojoj kući.

Odmah posle tog incidenta, desilo se hapšenje Gulenovih pristilica i ekspresno izručenje Turskoj. Tom prilikom predsednik Erdogan je govorio za Haradinaja da orgija, da s eopija, da je čovek lakog morala.

– Pa, nešto od toga je i istina. Recimo, volim nekad da popijem čašicu rakije. Odakle je dolazim, to je deo ritual da gosta dočekate sa časicom. Nisus vi Albanci muslimani niti je nacionalnost isto što iv era. Albanci su dugo bili hrišćani. Poštujem Tursku i imamo dobre odnose. Ali ja zastupam Kosovo. Ja sam se odlučio da zbog tog izručenja, o kome nisam bio obavešten, zastupam ono što je moja dužnost. Direktor policije nije smenjen, već ministar i direktor obaveštajne službe.

Mnogi su mišljenja da je taj sukob sa Amerikom došao zbog Amerike. Haradinaj je poznat kao američki čovek, dok je problem između SAD i Turske nastao upravo zbog Fetulaha Gulena koji je u Ankari označen kao organizator puča.

– Mi smo deo Evrope i sarađujemo sa Briselom i Berlinom. Međutim, kada je spoljna politika u pitanju, mi smo deo kluba zemalja koji predvodi Amerika. Nama to nije problem da priznamo, nemamo ni vremena da se bavimo problemima u svetu.

Iako politička slika daje jednu percepciju, ekonomska je sasvim drugačija.

– Ja mislim da od svih zemalja Srbija ovde najviše izvozi svoje robe. Jas am to i rekao vašem čoveku iz privredne komore: da li si svestan da plasirate ovde robu zemlje koja nas blokira. I ovde postoji problem kod ljudi koji se pitaju da li je ispravno da Srbija bude toliko zastupljena na ovom tržištu.

Na pitanje kako to da se sa predsednikom Vučićem nikada nije sastao, Haradinaj kaže:

– Nije to bila agenda do sada. Suština je da se pregovori nastave, ne samo među političarima nego i među ljudima.

Zanimljivo je bilo čuti i Haradinajevo sećanje na boravak u Haškom tribunal, gde se susreo sa velikim brojem Srba poput Šljivančanina i Šešelja koji su mu i uputili pozdrave.

– U Hagu je bila nova Jugoslavija, ali iz nacionalističke perspektive. Realnost je bila da smo jako loše živeli pod Miloševićem. Vlast i policija su grozne stvari radili, ali je i srpski narod znao da to nije u redu. Zamolio bih službeni Beograd da pruži više prostora Srbima odavde. To je nekako uobičajeno da se glavni grad služi okolišem.

Milomir Marić postavio je konkretno pitanje kako je nastala legenda o crnom Haradinaju, zločincu odgovornim za stradanje Srba.

– Ja sam video to na vašoj televiziji i bilo mi je žao Srba što moraju da slušaju tu propaganda. Za mene je normalno da se to govori tokom rata, kada su dve strane u sukobu. Ali mi nije jasno zašto se to nastavilo posle sukoba.

Kako ne bi izbegao konkretan odgovor, Milomir Marić je direktno pitao Haradinaja da li je nekoga ubio?

– Ne znam, verovatno, rat je rat. Ja sam obukao uniform svestan posledica. Izgubio sam dva brata u uniformi, a isto tako razmišlja i srpski vojnik kada krene u rat. Ako ne možeš to da podneseš, onda nemoj ulaziti u sukob.

Nameće se pitanje kako je uspeo da izbegne hašku robiju u dva navrata.

– Istinom. Odrastao sam u normalnoj porodici i živeli smo časno. Jedan od svedoka, koji se navodi da je bio svedok u mom suđenju, nastradao je u kafanskoj tuči od strane Srbina. Pitaj te ga, sada je u Crnoj Gori, da li sam ga ja angažovao da ubije tu osobu. I tužilac Serž Bramerc je rekao u Beogradu da protiv mene nema dokaza kako piše u optužnici.

Ovde važi uvreženo mišljenje da je Amerika dala Miloševiću vreme da počisti OVK nekoliko meseci, a kada nije uspeo, da su se onda oni umešali i rešili stvar na svoj način.

– Amerikanci su dali Miloševiću sve da uništi OVK i nije uspeo u tome. Slali su vojsku, specijalne jedinice, ali mi smo i dalje bili tu. Srpska vojska je gubila moral kako je odmicalo vreme. Slali su razne jedinice, ali moral nije bio ništa veći. Recimo, 24. marta 1998. godine sam bio u porodičnoj kući. Par nedelja ranije je Jašari poražen. Ali kada su nas poslali snage na nas, otac je decu poslao na sigurno, a ja sam sa sestrom i braćom ostao da se borim. Samo godinu dana kasnije stigao je NATO. Znate, kakvu god vojsku da pošaljete ne možete protiv volje naroda.

Na, pomalo šaljivo, pitanje Milomira Marića kako to da droga svuda izaziva zavisnost, samo na Kosovu nezavisnost, Haradinaj kaže:

– Nema ovde droge, samo kukuruz i pasulj. Ovde droga ne raste – rekao je Haradinaj.

– Zar ni u kabinetu nemate – upitao je Marić.

– Ne znam, idite sami pa vidite ima li. Ovde se samo teško živi. Da vam kažem nešto, Srbi kad rade u Švajcarskoj oni žive kao Švajcarci. Ali albanac ne. Kao mala zajednica. Skoro sav novac mesečno ide kod glave familije, pa on raspoređuje. Ne troši novac tamo već kupuje ovde imanje i kuću pa posle 50 godina kaže evo ovo sam stvorio.

Marić je “pecnuo” Haradinaja kako to da u zatvoru može da se druži sa Srbima a ne i na slobodi.

– Ko je to rekao? Pa, viđam se sa Srbima i družim. Evo čestitao sam im Božić i Uskrs, ne slažemo se uvek ali se slažemo.

Haradinaj kaže da Albanci nisu muslimani po identitetu i da se ne ponosi onim snimcima rušenja srpskih crkava i manastira u pogrom.

– Bio sam sa srpskim porodicama, posećivao sam srpske manastire, ali neću reći koje, neka oni kažu. Imamo mi i pravoslavne, albanske, crkve.

Kosovski premijer je i negirao da su članovi Al Kaide i kasnije ISIS-a boravili na Kosovu.

– Nikada ovde nisu boravili, ni Arapi ni niko sa strane.

Za kraj razgovora, Haradinaj je “otkrio” jednu istinu iz prošlosti.

– Ne znam da li ovo znate, ali kada govorimo o Kosovskom boju, treba reći da su albanske jedinice učestvovale i da ni njima nije bilo drago da im dođe neko izdaleka na njihovu teritoriju – rekao je Haradinaj aludirajući kako su se Srbi i Albanci zajedno borili protiv Otomanskog carstva.

happytv.rs
Foto: arhiva,
Twiter/Gazeta Sheshi, Facebook/Filipovic Biljana,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter