Izvor:
25.06.2018 u 06:57
0

MOGLA JE SVE: Ova Titova ljubavnica bila je STRAH I TREPET u Jugi, a on je za njom ludeo!

Bila je skoro 30 godina mlađa od Tita, ali je na njega imala veliki uticaj.

Josip Broz Tito imao je dve strasti – lov i lepe žene. Jedna od njih, o kojoj se najmanje zna je zasigurno Davorjanka Zdenka Paunović, uoči rata studentkinja francuskog jezika.

Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo – kaže beogradski istoričar Čedomir Antić.

Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su zajedno u doba najvećih borbi, a kad je Titu u posetu u Glavni štab stigla Herta Has, njegova prva nevenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno – nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

Srpski pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi:

Ona je imala klasičnu lepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je takođe erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri.

Prva godina rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa.

Među partizanima je bio propagiran moral u kojem nije bilo mesta privatnom i nije bilo ličnih odnosa. Davorjanka i Tito živeli su u partizanskom logoru, gde nije bilo privatnih odaja i sve razgovore su mogli da čuju i drugi, bez obzira koliko lični bili. Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenski partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak. Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: 'Možete ući, Tito vas čeka'. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo napolje i prošetamo jer ko zna kad će sve to da se završi. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi krepkog i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao – 'Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove' – prepričava Antić šta se dogodilo.

Malo ljubavi, malo svađe

I svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene. Kad se jednom Tito požalio svom ličnom pratiocu Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savetovao: "Druže Tito, ja bi nju streljao!"

Tito nije bio Davorjankina prva ljubav. Bio je to Jovo Kapičić, crnogorski komunista i kasnije upravnik Golog otoka. Silno je patio za Davorjankom, a najveća tuga ga je obuzela kad je nakon Igmanskog marša na Foči video Tita i Davorjanku kako jašu na konjima.

Požalio se jednom svom prijatelju koji ga je utešio: 'Nemaš za čim da žališ, ona je postala strašna osoba. Pred njom se niko ne usudi nešto da kaže, zbog nje padaju glave – kaže Antić.

Iz Titovog okruženja mnogi nisu trpeli Davorjanku, pa se zbog nje čak jednom održao i partijski sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Na kraju sastanka, Tito je ustao i rekao: "Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu!".

Iako je ta veza trajala kratko, ostavila je velik trag. Zdenka je imala moć da ugrozi razne ambicije ljudi iz Titovog bliskog okruženja, pa je tako neposredno uticala i na političke odluke. U Titovoj kancelariji radila je sve do 1946. godine, kad je preminula u 25. godini. Postoje razne spekulacije, ali prema službenoj verziji umrla je od tuberkuloze. Tito ju je čak poslao na lečenje u Moskvu, najboljim lekarima, ali se ona ubrzo vratila i nedugo nakon toga umrla. Budući da ju je jako voleo hteo je da je sahrane u vrtu Belih dvora, unutar njegove beogradske rezidencije. Nikom nije rekao za njenu smrt – objašnjava Vladimir Arsenijević i dodaje da je u tom vrtu Tito sahranio i svog omiljenog konja i psa.

Zdenkini roditelji su pomrli, ali je ostala rodbina koja je dolazila, ali kako su rekli, Tito nikad s njima nije dolazio na grob za godišnjicu smrti, niti je ikad bio tamo. Posle pada Miloševićevog režima i odlaska Miloševića iz Belog dvora, kompleks je delimično vraćen vlasnicima – naslednicima porodice Karađorđević, koji su kontaktirali njenu porodicu i nudili premeštanje posmrtnih ostataka u Požarevac, ali porodica nije bila zainteresovana – kaže Čedomir Antić

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter