Izvor:
24.06.2018 u 11:57
0

FRANCUSKINJA DŽOGIRALA U KANADI PA UTRČALA U SAD: Postala svesna šta je uradila tek kada je videla američke agente!

Francuskinja Sedela Roman (19) slučajno je, dok je džogirala plažom u Vajt Roku – kanadskom gradu na samoj granici sa američkom saveznom državom Vašington – prešla na teritoriju SAD, zbog čega je 15 dana bila pritvorena u američkom centru za migrante.

– Kad se setim toga, pomislim – zar je moralo sve to da se desi ni zbog čega. Moja priča je pomalo neverovatna – kaže mlada žena prisećajući se nemilog događaja, koji se dogodio 21. maja.

Sedela Roman iz francuskog grada Brijansona je, nakon što je diplomirala, odlučila da ode u Vajt Rok, gde joj živi majka, kako bi učila engleski jezik.

– Bio je neradni dan i, pošto mi majka nije radila, otišle smo na plažu sa mojom mlađom sestrom… Predveče sam krenula na džoging, a kada sam stigla do kraja plaže videla sam da plima nadolazi – priča ona.

Potom je, kaže, krenula stazom sa koje je mogla da fotografiše pejzaž pre nego što se vrati, ali su je u tom trenutku dva američka agenta zadužena za nadzor granice optužila da je ilegalno ušla u SAD. Neprijatno iznenađena, bez ličnih dokumenata kod sebe, objasnila im je da je Francuskinja, da ima vizu za Kanadu i da je prešla granicu "a da toga nije bila svesna". Agenti su joj, međutim, rekli da ne mogu da je puste i odveli je u neku zgradu gde su joj uzeli otiske pristiju i oduzeli lične stvari.

– U tom trenutku sam počela da se bojim. Imala sam utisak da sam opasni kriminalac – priseća se ona.

Dozvolili su joj da telefonira majci, koja je najpre pomislila da je reč o neslanoj šali, ali joj je američki agent objasnio o čemu se radi. Sedelu Roman su zatim odveli u pritvorski centar u Takomi, gde je, kaže, doživela šok.

– Našla sam se u zatvoru. Tamo smo bili stalno zatvoreni, a u dvorištu se nalaze psi i bodljikava žica – kaže ona.

Petnaest dana je, kako navodi, provela u velikoj prostoriji sa 60 kreveta naslaganih jedan na drugi i stotinak migranata.

– Pokušavali smo da jedni drugima pomognemo, atmosfera je bila dobra. Kada sam videla ljude iz Afrike i drugih zemalja koji su zatvoreni jer su pokušali da pređu granicu, moje iskustvo je postalo manje strašno – kaže ona.

Iako joj je majka ubrzo donela pasoš i vizu, Sedela nije odmah puštena, iz administrativnih razloga.

– SAD su pokušale da stupe u kontakt sa Kanadom kako bi dobile više informacija o meni. Međutim, pošto nisam kanadska državljanka, to je potrajalo – objašnjava ona.

Napokon je oslobođena 6. juna i vratila se u Kanadu, pre nego što je, posle nedelju dana, otputovala nazad u Francusku. Mlada Francuskinja nije predmet krivičnog gonjenja, ali joj je zabranjen boravak u SAD. Sedela smatra da je reakcija američkih vlasti bila preterana.

– Razumem da žele da se zakon poštuje, ali ja ništa nisam uradila. To je bila obična greška – ističe ona, uz zaključak da je ovo iskustvo promenilo njeno mišljenje o migrantima i da ih sada bolje razume.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter