Izvor:
14.04.2017 u 03:07
0

Ovo sigurno niste znali: EVO KOJE JE POREKLO IZRAZA „KAŽI DRAGIČKA“!

Svako od nas je ovo mnogo puta čuo "Kaži dragička!" a isto tako i izgovorio, zar ne? Naime, verovatno se nikada niste pitali odakle je nastao ovaj uzvik, koji nagoveštava neko lepo iznenađenje ili ostvarenje nekog dugo isčekivanog događaja.

Dosta puta smo rekli mnogo rečenica i izreka, a da se nismo zapitali kako su nastale i odakle vode poreklo, a mi vam donosimo objašnjenje jedne od najčešće korišćenih -“Kaži dragička”.

Ovaj uzvik je nastao po jednoj gospođi Dragić koja je nekada živela u Beogradu i bavila se jedni jako interesantnim hobijem. Ova gospođa je uvek bila dobro obaveštena i znala je skoro uvek sve novosti iz života poznatih osoba Beograda, a slavu je stekla prepričavanjem tih detalja koji su se dugo prepričavali i pamtili. I tako je to ušlo u upotrebu, da kada neko želi da kaže neki trač, onda kaže: “Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi da svakako čuje taj svež trač.

Posle nekog određenog vremena i prenošenja tradicije s kolena na koleno “Ć” je prešlo u “Č” zbog promene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, čime je promenjeno i samo značenje uzvika, zato što više nije u pitanju bio trač nego neka lepa vest.

Izvor:Kurir.rs
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter