Izvor:
14.11.2019 u 12:19
0

NEVEROVATNA DONACIJA MUZEJU: Od pokojne bogatašice 80 miliona dolara i 375 dela!

Njujorški Metropoliten muzej dobio je izuzetno veliku donaciju od Džejn Vajtsman (Jayne Wrightsman), počasne članice uprave i velike dobrotvorke, koja je preminula u aprilu u 100. godini.

– Donaciju čine 80 miliona dolara i više od 375 slika, skulptura, crteža i dekorativnih predmeta, kao i kolekcija retkih knjiga – prenosi "Njujork tajms".

Donacija Džejn Vajtsman (1919-2019) pripala je odelenjima crteža i grafika, evropskog slikarstva i skulptura, kao i odeljenjima atijske i islamske umetnosti.

Poklonjena suma od 80 miliona dolara pripašće fondu koji nosi njihovo prezime i namenjen je kupovini eksponata iz zapadne Evrope i Velike Britanije iz peroda od 1500. do 1850. godine.

Džejn i njen muž Čarls Vajtsman (1895-1986) poklonili su Metropoliten muzeju ukupno 1.275 artefakata.

Prilikom primopredaje u sredu, predsednik i direktor Metropolitena, Denijel Vajs, kazao je da su "bračni par Vajtsman bili uzorni pokrovitelji i predvodnici generacije donatora", a da su "njihove legendarne oči za umetnost bile ravne posvećenosti muzeju".

– Postali su deo muzeja, a mi smo im večno zahvalni. Skoro svako odeljenje muzeja imalo je koristi od donacija Vajtsmanovih i muzej ne bi izgledao kako sada izgleda bez njihovih donacija – istakao je Vajs.

Izvor: Tanjug
Foto: Metropolitenski muzej umetnosti/Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter