Izvor:
15.08.2019 u 17:02
0

DOBAR, LOŠ I ZAO HOLESTEROL: Održavanjem normalne telesne težine smanjite nivo “zaostalog” holesterola! (FOTO)

Kada govorimo o opasnosti od povišenih vrednosti holesterola, obično mislimo na takozvani “loš holesterol” ili LDL. Međutim, nova istraživanja koja su sproveli stručnjaci sa Univerzitetske klinike u Kopenhagenu pokazuju da bi trebalo izmeriti i uzeti u obzir još jedan pokazatelj, takozvani, “zaostali holesterol”, koji nije ništa manje opasan.

Koncept holesterola je nedavno pretrpeo određene izmene. Stručnjaci sada smatraju da nije dovoljno da znamo samo nivo “lošeg” i “dobarog”, već i “zlog” holesterola. Upravo je ovaj poslednji najviše povezan sa povećanim rizikom od infarkta miokarda i moždanog udara.

Naučnici su uz pomoć savremene tehnologije, poznate kao metabolomika, dokazali da se sadržaj holesterola u masnim česticama u krvi sastoji od jednakih udela sve tri vrste holesterola.

Odakle je došao treći? “Zli” ili “zaostali” holesterol je sadržaj holesterola u lipoproteinima bogatim trigliceridima ili rezidualnim česticama. Trenutno je najlakši način za određivanje nivoa ovog holesterola ispitivanjem triglicerida u krvi.

Ovi rezultati ukazuju da prevencija infarkta miokarda i moždanog udara treba da bude usmerena ne samo na smanjenje nivoa lošeg LDL holesterola, već i na smanjenje preostalog holesterola ili triglicerida. Do sada su se i kardiolozi i lekari opšte prakse fokusirali na LDL holesterol, ali u budućnosti bi trebalo da promenimo taktiku – smatra profesorka Borga Nordestgard sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Prema ovom istraživanju, najvažnija stvar koja se može učiniti da bi se postigao najniži mogući nivo zaostalog holesterola i triglicerida u krvi, bez upotrebe lekova, je da održavamo normalnu telesnu težinu.

Happytv.tv
Foto: Ilustracija/Freestock.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter