KAMEN POMEŠANIH BOJA: Otkrivamo kom dragom kamenu se pridaju magična svojstva!

 Turmalin je dragi kamen koji se javlja u jedinstvenom sjaju boja. Prema staroj egipatskoj legendi, to je zbog toga što je na dugom putu od Zemlje ka Suncu turmalin putovao duž duge. Usput je pokupio sve njene boje, zbog čega se danas zove dugin dragulj. Ime turmalin nastalo je iz tura mali, što na jeziku singa znači kamen pomešanih boja.

Turmalin može biti žut, plav, crven, zelen, roze, providan. Često se u jednom kamenu vide dve i više boja i on se ceni upravo zbog svoje višebojnosti. Ima turmalina koji menjaju boju s obzirom na to da li ih gledate na dnevnom ili veštačkom svetlu. Teško da ćete naći dva identična primerka turmalina, on se javlja u mnogo vidova i zato je odličan za sva raspoloženja i temperamente. Zato ne iznenađuje da su mu još od davnina pridavana magična svojstva. Turmalin navodno ima posebno jak uticaj na ljubav i prijateljstvo, dajući im stabilnost i trajnost.

Naučnike intrigira zapanjujuća fizička osobina ovog kamena da se, zagrejan i zatim ohlađen, ne puni energijom. Kamen na jednom kraju bude pozitivno, a na drugom negativno naelektrisan. Pritisak takođe vodi naelektrisanju turmalina, a tokom oslobađanja energije menjaju se pozitivni i negativni pol, tako da kamen snažno vibrira. Holanđani, koji su prvi doneli turmalin u Evropu, odavno znaju za ovaj efekat. Oni su ga koristili da izvlače pepeo iz svojih lula i zvali su ga aštreker (koji privlači pepeo). Skoro svaki turmalin je unikat. Mnogi turmalin nazivaju kamenom muza, jer se veruje da njegove boje imaju sposobnost da inspirišu svog nosioca i podstaknu njegove kreativne talente. U vreme Manču dinastije u Kini, mandarini su nosili okruglu dugmad od crvenog turmalina, kako bi se razlikovali od pripadnika ostalih klasa. Carica Cu Hsi bila je tako fascinirana lepotom i bojama turmalina da je imala preko tonu ovih dragulja u svojoj kraljevskoj kolekciji.

 

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro