Izvor:
21.05.2019 u 11:14
0

JESTE LI SE IKADA ZAPITALI: Zašto su nam potrebni zglobovi?

Zglobovi (lat. arthrosis, articulatio, junctura) predstavljaju spoj dve ili više kostiju. Svakodnevno najčešće ni ne razmišljamo o njima, već ih se setimo obično samo kada ih povredimo ili kada nas zabole. Međutim, ono čega najčešće nismo ni svesni jeste da su nam zdravi zglobovi neophodni i za obavljanje tih svakodnevnih aktivnosti kao što su: držanje olovke, okretanje glave, pomeranje ruku, vožnja bicikla. Naš skeletni sistem podržavaju različiti tipovi zglobova, i upravo oni nam omogućavaju kretanje. Bukvalno svi pokreti koji menjaju položaj našeg tela u prostoru, odvijaju se zahvaljujući zglobovima.

Šta se dešava kada dođe do oštećenja zglobova?

Zglob i nije tako teško povrediti. Povrede zgloba poput iščašenja, oštećenja hrskavice ili preloma kosti u blizini zgloba, povećavaju rizik od osteoartritisa. Takve povrede su uobičajene za ljude koji se aktivno bave sportom, posebno za osobe koje treniraju sportove poput fudbala, ragbija ili košarke. Osteoartritis se najčešće javlja nakon povrede kolena. Ako doživite takvu povredu, važno je odmah se javiti lekaru.

Osgood-Schlatterov sindrom

Poseban oprez se savetuje deci i adolescentima koji su pojačano fizički aktivni. Jedan od najčešćih uzroka bolova kolena kod adolescenata je stanje poznato kao Osgood-Schlatterova bolest. To zapravo i nije klasična bolest, već sindrom koji može nastatai i usled nekog nezgodnog pokreta ili biomehaničkog faktora.

Foto: Promo (Unsplash)

Osgood-Schlatterov sindrom karakteriše bol, koja se javlja usled fizičke aktivnosti, obično nekoliko centimetara ispod kolena, ili na površini prednjeg dela kolena. U većini slučajeva, kada osoba ima konstantnu bol u predelu prednjeg kolena, ispitivanje stepena otoka i osetljivosti kolena brzo će potvrditi ovu dijagnozu. U nekim slučajevima se savetuje i konsultacija sa radiologom, u cilju isključivanja drugih mogućnosti, ali ne uvek. Za dijagnozu ovog sindroma ključan je adekvatan ortopedski pregled. Simptomi se brzo povlače primenom odgovarajuće terapije.

Zglobove čuvaju dobra dijagnostika i pravilno lečenje

Rana dijagnoza i pravilan tretman svih povreda zglobova su presudni za brzo izlečenje povređenog zgloba. Terapija može uključivati metode poput hlađenja povređenog zgloba oblogama od leda, ili primenu odgovarajućih vežbi pod nadzorom fizioterapeuta. Nekad se koriste i medicinska pomagala kao što su ortoze i steznici, koji se predlažu u nekim slučajevima povreda mišićno-skeletnog sistema, jer pomažu u povećanju pokretljivosti i ubrzavaju oporavak. Pacijenti koji u ranoj fazi ne dobiju adekvatan tretman, verovatnije će imati neki oblik invaliditeta u kasnijem dobu.

Za saniranje posledica sportskih povreda i upalnih procesa zglobova ortopedi i reumatolozi preporučuju ZGLOBEX DoloAktiv, koji uspešno rešava simptome upale zglobova, ublažava postojeće simptome i sprečava dalji razvoj bolesti. Najbolji rezulati se postižu u kombinaciji sa ZGLOBEX mašću, koja uspešno smanjuje bol, ukočenost i sanira oštećenje zglobne hrskavice, bez obzira na uzrok nastanka.

Više o zaštiti zglobova pročitajte više OVDE.Bottom of Form.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter